PST tror ikke norske Syria-krigere har noe med terror- truslene mot Norge å gjøre

Terrormeldingen skal stamme fra utenlandsk etterretning.

GOD OVERSIKT:Norsk etterretning har god oversikt over nordmenn og andre med norsk tilknytning som kriger i Syria, og tror ikke de har noe med terrortruslene mot Norge å gjøre. På grensa ved Svinesund er det høynet beredskap og kontroll av biler inn til landet. Foto: Benjamin A. Ward
GOD OVERSIKT:Norsk etterretning har god oversikt over nordmenn og andre med norsk tilknytning som kriger i Syria, og tror ikke de har noe med terrortruslene mot Norge å gjøre. På grensa ved Svinesund er det høynet beredskap og kontroll av biler inn til landet. Foto: Benjamin A. WardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge er i høyberedskap etter de mulige terrorplanene mot Norge. Man vet ikke hvem som står bak trusselen eller hvor et eventuelt angrep skal utføres, men politidirektør Odd Reidar Humlegård understreket under en pressebrief tidligere i dag at situasjonen er høyst alvorlig.

Følg utviklingen i vårt Nyhetsstudio.

I går meldte flere medier at det var den nyopprettede antiterrorgruppa Felles kontraterrorsenter (FKTS) som avdekket terrortrusselen mot Norge.

Etter det Dagbladet erfarer kom den første informasjonen om terrortrusselen fra en utenlandsk etterretningstjeneste.

Tips fra amerikansk etterretning? Terrorekspert Kjetil Stormark sa i Dagbladets livesending tidligere i dag at det er logisk at USA er involvert.

- Tipsene kan ha kommet fra amerikansk etteretning, enten CIA eller NSA. Det er logisk at USA er involvert, blant annet fordi de uttaler seg til amerikanske nyhetskanaler, sier terrorekspert Kjetil Stormark i Dagbladets livesending.

Han sikter til at amerikanske tjenestemenn i natt uttalte til ABC News at trusselen om et terrorangrep i Norge de neste dagene er troverdig. Tjenestemennene ønsket imidlertid ikke å gå nærmere inn på hva det er som gjør trusselen troverdig.

- God oversikt norsk tilknytning Etter det Dagbladet erfarer tror ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at norske krigere i Syria har noe med truslene mot Norge å gjøre. Grunnen skal være at norske myndigheter har god oversikt over de med norsk tilknytning og de vil bli effektivt stanset hvis de viser seg på vei til eller inn i Norge, får Dagbladet opplyst.

Det man imidlertid frykter er at andre europeere eller amerikanere som har kriget i Syria skal være på vei til Norge eller allerede befinner seg her. Personer man ikke har like god oversikt over.

Politidirektør Humlegård sa under pressebriefen tidligere i dag at man vurderer fortløpende å iverksette Politireserven og de vurderer om personell fra Forsvaret skal kalles inn, men det siste kreves det godkjennelse fra departementet til, opplyste Humlegård.

Kan øke beredskapen Andre tiltak som strengere grensekontroll kan være mulige tiltak. Beredskapen er ventet å vare gjennom helga og så lenge det er påkrevd.

- Vi kan også øke beredskapen. Denne gangen skal vi være bedre forberedt enn noen gang om det skulle skje noe, sa Humlegård.

Humlegård la også til at i tillegg til synlig væpnet politi rundt omkring i landet, er det væpnet sivilpoliti spesielt blant store folkemengder.

VÆPNET BEREDSKP: På flyplassen i Rygge er væpnet politi i beredskap. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VÆPNET BEREDSKP: På flyplassen i Rygge er væpnet politi i beredskap. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hvorfor folk blir kontrollert på gata, har det bakgrunn i tips eller at de oppfører seg på en spesiell måte, noe politiet alltid gjør.

- Vi vet ikke hvor de er eller hvem de er, gjentok Humlegård om de som muligens står bak terrortruslene.