- PST vet hvem som står bak trusselvideo

Abid Raja stemplet som hykler og esel etter kritiske kommentarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På Facebook-sida til fredagens demonstrasjon ble Abid Raja i går kalt både en «hykler» og et «esel» etter at han lot seg intervjue av NRK om trusselvideoen.

Demonstrasjon går som planlagt, opplyste politiet i går.

En leser skrev også at det er «på tide å sette han der på plass».

- Opp gjennom åra har jeg fått mange trusler mot meg og min familie og blitt ringt opp om natta etter å ha uttalt meg. Falske videoer er også laget, sier Raja til Dagbladet.

- Kamp om hjertene Raja mener at det nå pågår en kamp i Europa om muslimers sinn og hjerte, og at den ekstremismen som nå viser sitt ansikt i Norge må kveles ved fødselen.

- Kjente muslimer må si ifra nå, sånn at de ekstreme ikke tiltrekker seg de unge. Frykten for trusler og trakassering har gjort at muslimske ledere ikke tør gå mot disse ekstremistene. Jeg venner meg ikke til trusler, men det er prisen vi må ta hvis vi skal prøve å være en motmakt mot denne gjengen. Mange nordmenn lurer også på hvor vi muslimer er i denne debatten. Hvis vi skal påvirke samfunnet til det bedre for våre barn, må vi ta denne kampen nå, sier Raja.

- Jeg håper at jeg ikke blir alene denne gangen. Noen må tørre å tale ekstremistene imot, sier Raja.

Også stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry, som selv er muslim, reagerte kraftig på videoen i et intervju med Dagbladet i går.

Vet hvem som står bak Dagbladet får bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener å vite hvem som står bak trusselvideoen.

Personene som står bak terrorvideoen og den planlagte demonstrasjonen fredag er godt kjent av terrorjegerne i sikkerhetspolitiet.

- Vi har iverksatt full etterforskning. Utover det ønsker jeg ikke å gi detaljerte opplysninger, sier avdelingsdirektør og sjef for påtale- og etterforskningsseksjonen ved PST, Jan Glent, til Dagbladet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ser svært alvorlig på trusselvideoen. En lenke til videoen ble postet på Facebook-sida til arrangørene av demonstrasjonen. Videoen oppfattes som en klar trussel mot kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Truslene blir sett i direkte sammenheng med den tillyste demonstrasjonen utenfor Stortinget førstkommende fredag. Der er det ventet at mellom 500 og 700 personer vil demonstrere under parolen «Norske soldater ut av Afghanistan».

Seniorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt påpeker overfor Dagbladet at slike videoer er helt vanlige på Youtube. Han tror det er folkene bak demonstrasjonen fredag som har lagt ut videoen.

- Ingen trusler Dagbladet oppsøkte i går boligen der arrangøren av fredagens demonstrasjon bor. Vi hører stemmer på innsida av døra, men ingen åpner opp når vi ringer på. Etter litt kommer en godt voksen kvinne og en yngre mann ut. Mannen er broren til arrangøren.

- Broren min er ikke hjemme og jeg vet ikke når han kommer, sier mannen.

Han sier at han ikke har sett noen video og ber Dagbladet forklare ham innholdet.

- Jeg kjenner ikke til den videoen. Jeg er ikke så mye på Facebook, sier mannen.

Vennlig tone Han forteller at han skal være med på demonstrasjonen fredag og spør gjentatte ganger om Dagbladet kommer til å være til stede.

- Hva har dere planlagt fredag? spør Dagbladet.

- Når du kommer, så får du se, sier mannen.

Den korte samtalen foregår i en vennlig tone. Men noen minutter seinere ringer arrangøren av demonstrasjonen opp Dagbladets journalist. Han er sint.

- Hva gjør du utenfor mitt hus og hva har du med å plage meg og min familie? Det var bra at jeg ikke var hjemme, sier mannen.
Dagbladet forklarer at vi bare ønsker å snakke med ham om fredagens demonstrasjon og om videoen som er lagt ut på nettet.

- Jeg har ikke laget den videoen. Og i den videoen er det heller ingen trusler, sier arrangøren.

Dagbladet forsøkte i går å komme i kontakt med flere av dem som er utpekt som bakmenn i det militante islamistiske miljøet i Norge.

Tause islamister Ingen ønsket å bli intervjuet. Det er disse personene terrorjegerne i PST mener står bak trusselvideoen. Mennene er fra tidligere godt kjent av både PST og av Oslo-politiet.

Det er nettopp personer fra dette islamistiske miljøet PST frykter kan begå terrorhandlinger i Norge.

Snorre Haugan, innsatsleder ved fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt, har ansvaret for å godta eller avvise søknader om å få arrangere demonstrasjoner i Oslo. Han opplyser at fredagens arrangement etter alt å dømme vil bli avviklet som planlagt.

- Vi ser at videoen kan virke støtende, men vi finner ikke noe brudd på straffeloven her.

- Ikke delta  Norske muslimer bør ikke delta i fredagens varslede demonstrasjon, mener Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet.

Debattnivået på Facebook-sida til fredagens planlagte demonstrasjon foran Stortinget, i regi av Muslimer mot okkupasjon, var høyt etter at det natt til tirsdag ble publisert en lenke til en video som kan oppfattes som en trussel rettet mot statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon.

Flesteparten av debattantene oppfordret til en fredelig demonstrasjon.

- Jeg fraråder på det sterkeste unge og gamle muslimer fra å delta i demonstrasjonen. Norske soldater ut av Afghanistan er en god sak, men de som står bak demonstrasjonen viser negative holdninger og ekstremisme som ødelegger saken. Det er veldig uheldig, både for saken og for andre muslimer, sier Basim Ghozlan til Dagbladet.

Ghozlan har sett på YouTube-videoen, i tillegg til å ha fulgt med på Facebook-sida til Muslimer mot okkupasjon. Han mener det mest logiske er at videoen er laget av personer som også er aktive i å arrangere fredagens demonstrasjon.

<strong> - HYKLER:</strong>  Vararepresentant til Stortinget,
Venstres Abid Q. Raja, ble skjelt ut etter at han ytret seg kritisk om trusselvideoen.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- HYKLER: Vararepresentant til Stortinget, Venstres Abid Q. Raja, ble skjelt ut etter at han ytret seg kritisk om trusselvideoen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer