Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST vil ha lovendring for «soloterrorisme»

Vil kunne straffeforfølge personer som planlegger terrorangrep alene.

VIL HA LOVENDRING: PST-sjef Janne Kristiansen. I Sverige og Danmark har det skjedd angrep eller forsøk på angrep hvor gjerningsmannen har handlet alene. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
VIL HA LOVENDRING: PST-sjef Janne Kristiansen. I Sverige og Danmark har det skjedd angrep eller forsøk på angrep hvor gjerningsmannen har handlet alene. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST ser tendenser til en ny trend som de kaller soloterrorisme, melder NRK.

I Sverige og Danmark har det skjedd angrep eller forsøk på angrep hvor gjerningsmannen har handlet alene.

- Spesiell utfordring - Soloterrorister har kontakt med terrororganisasjoner andre steder, de kan være opplært og de har veiledning. Men når de først har fattet beslutningen om å gjøre noe, så opptrer de alene og ikke i grupper slik som vi tidligere har sett. Det er en spesiell utfordring, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

Overvåking av kommunikasjon er sentralt når PST undersøker mulige terrorplaner. Det er ulovlig i dag for to eller flere å planlegge en terrorhandling, det vil si å inngå et såkalt forbund. Men det er ikke ulovlig å planlegge noe alene.

- Vi må nok se på lovgivningen, og vi ber Justisdepartementet ta dette opp. Det hjelper lite med forbundsbestemmelser dersom trenden er soloterrorisme, sier Kristiansen.

Ser på saken Justisminister Knut Storberget (Ap) sier de allerede er i gang med å se på lovgivningen, men at problemstillingen er komplisert.

- Det å tenke en tanke eller å sitte hjemme å planlegge ting er nødvendigvis ikke straffbart. Når det bare er én person som tenker på å gjøre kriminelle handlinger, er det vanskelig å avdekke. Risikoen for å bli oppdaget er mindre når du driver med noe på egen hånd, sier Storberget.

En lovendring vil gi PST mulighet til blant annet hemmelig ransaking hos personer de mener utgjør en trussel alene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media