ISLAMISTBRIGADE: I går presenterte Dagbladet 30 islamister — 29 menn og én kvinne — som følges tett av norske og utenlandske sikkerhetstjenester. For noen av ekstremistene kan veien til borgerkrigen i Syria være kort. Her er medlemmer av en nydannet islamistbragade i byen Deir Ezzor. Foto: AFP / NTB Scanpix
ISLAMISTBRIGADE: I går presenterte Dagbladet 30 islamister — 29 menn og én kvinne — som følges tett av norske og utenlandske sikkerhetstjenester. For noen av ekstremistene kan veien til borgerkrigen i Syria være kort. Her er medlemmer av en nydannet islamistbragade i byen Deir Ezzor. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

PST vil moblisere helsevesen, skole, kommuner og trossamfunn

Det hjelper ikke «bare» å styrke sikkerhetspolitiet, for å stoppe radikaliseringen og islamiseringen av ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erna Solberg og den nye regjeringen har allerede bebudet en handlingsplan, for å forhindre radikalisering av ungdom. 

I en kronikk i Aftenposten denne uka slår statsministeren fast at: 

«... manglende tilhørighet til det norske samfunnet, blant etniske så vel som minoritetsspråklige ungdommer. Vi må tenke bredt for å fange opp mennesker i sårbare grupper».  

Erna Solberg får støtte av Lasse Roen, hovedtillitsvalgt for Politiets Fellesforbund ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST).    

- Det er viktig at det er en helhet i dette arbeidet. Vi i PST er siste ledd i kampen mot radikalisering.

- Helhet - Men arbeidet må begynne lenge før de blir interessante for sikkerhetspolitiet. Det generelle forebyggende arbeidet er avgjørende for å stoppe en uheldig utvikling. Helsevesenet, skolen, kommunene, det ordinære politiet og trossamfunnene er vesentlige i arbeidet for å forhindre radikalisering, sier Lasse Roen til Dagbladet.    

Roen og de ansatte i sikkerhetspolitiet ser fram til at regjeringen legger fram en handlingsplan

Ressurser - PST har de seinere åra blitt tilført ressurser. Men slik situasjonen nå er, ser det ut til at antall personer vi bekymrer oss for øker. Vi og de andre aktørene som skal jobbe for å forhindre radikalisering, kan trenge mer ressurser i tiden fremover, sier Lasse Roen til Dagbladet.

SAMARBEID:  Tillitsmann i PST, Lasse Roen vil ha et tverrfaglig samarbeid for å bekjempe radikal og ekstrem islamisme. Foto: Jo Straube / Dagbladet
SAMARBEID: Tillitsmann i PST, Lasse Roen vil ha et tverrfaglig samarbeid for å bekjempe radikal og ekstrem islamisme. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Den blåblå regjeringen skal i 2014 presentere en ny handlingsplan for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Erfaringer fra dagens plan viser at det er behov for å videreutvikle samarbeidet på tvers av sektorer.    

Bevisstgjøring Regjeringen vet hvilken kapasitet PST har. Ønskes et høyere nivå, må bevilgningene økes, sier Lasse Roen.    

- Det er viktig å bevisstgjøre befolkningen på hva som skjer. Det er bekymringsfullt at det er en økende radikalisering i enkelte miljøer, og at denne radikaliseringen av ungdom går veldig raskt, sier Roen.   

- Det er et svik. Dagens politikk produserer tapere, som enten blir fanget opp av kriminelle eller ekstremister, sier bystyrerepresentant og leder av Holmlia Ap, Elvis Chi Nwosu til Dagbladet.

Nwosu mener de store klasseforskjellene i Oslo skaper god grobunn for kriminalitet og ekstremisme.

- Kommunene som er hardest rammet som Oslo og Drammen burde etablert et ungdomsløft. Hvis man hadde fått med regjeringen kunne man etablert en ungdomsmilliard, som kunne gått til å fange opp ungdommer, etablere møteplasser og drive forebyggende arbeid, sier Ap-politikeren.  

Rekruttert - Hvis man skal vaksinere ungdom mot ekstremisme, er det viktig å starte tidlig. Allerede i barnehagen bør de læres opp til toleranse og farene ved ekstremisme, sier Nwosu.

Han vet om flere ungdommer som har blitt rekruttert til Somalia for å slåss for al-Shabaab, som er en islamsk terrorgruppe.

- I det somaliske miljøet har det vært kjent lenge at religiøs fanatisme blir spredt til ungdommen. Det er viktig at vi klarer å stanse dette, sier Nwosu, som mener det blir gjort for lite for å forebygge fanatisme i Oslo.
 

- FOR LITE:  - Det blir gjort for lite for å forebygge fanatisme i Oslo, sier Ap-politiker Elvis Chi Nwosu
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
- FOR LITE: - Det blir gjort for lite for å forebygge fanatisme i Oslo, sier Ap-politiker Elvis Chi Nwosu Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer