Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST vil undersøke sammenheng mellom Syria-farere i Belgia og Norge

Etter avsløring av belgisk terrorcelle i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): PST vil undersøke om det er noen sammenheng mellom hjemvendte Syria-farere i Belgia og Norge, i kjølvannet av antiterroraksjonene i landet i kveld, melder NTB.

Etter flere ukers etterforskning gjennomførte belgisk politi i kveld en rekke antiterroraksjoner flere steder i landet mot belgiske statsborgere som har støttet Den islamske stats (IS) krigføring i Syria og Irak.

Under en aksjon i Verviers ble to personer drept da de åpnet ild mot politiet. Disse skal være hjemvendte Syria-farere som skal ha planlagt et større terrorangrep, ifølge belgisk politi.

Belgia har nå hevet det nasjonale beredskapsnivået i enkelte områder i landet. Dette har foreløpig ingen konsekvenser for Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Undersøker eventuelle norske forbindelser - Vi vurderer trusselbildet fortløpende for å se om dette vil føre til konsekvenser for sikkerhetsbildet i Norge, sier inforådgiver i Martin Bernsen PST til NTB.

-  Kan det være noen sammenheng mellom belgiske Syria-farere og norske Syria-farere?

-  Det er denne typen forbindelser vi blant annet vil undersøke, sier Bernsen.


70 norske Syria-krigere


Belgia er det europeiske landet med det høyeste antallet borgere, i forholdt til folketall, som har deltatt i krigen i Syria de siste årene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En høyerestående tjenestemann i den belgiske kontraterrorismeenheten, sier til CNN at terrorcellen i Verviers fikk instruksjoner fra IS.

Noen av medlemmene i terrorgruppen hadde vært i Syria og møtt IS som planla et terroranslag som hevn for den amerikansk ledede bombingen i Syria og Irak, sier han videre.

PST oppjusterte nylig antallet norske Syria-krigere til omkring 70. De har gjentatte ganger gjort det klar at en situasjon som den som nå har oppstått i Beliga er noe de frykter - at nordmennene kan bli radikalisert og terrortrent i Syria for så å komme tilbake og utføre terrorhandlinger her.

Dagbladet er kjent med at de norske fremmedkrigerne har kjemper både med Den islamske staten (IS) og al-Nusra - begge definert som terrorgrupper.

- Planla stort angrep Belgisk politi tror gruppa de i dag aksjonerte mot, var i ferd med å iverksette terrorangrep «i stor skala», opplyser statsadvokat Eric van Der Sypt på en pressekonferansen i kveld.

Da politiets spesialstyrke ankom Verviers, ble det umiddelbart åpnet ild mot politifolkene.

En ikke navngitt politikilde sier til lokalavisa La Meuse at man på grunn av denne politiaksjonen «har unngått et belgisk Charlie Hebdo».

- Det skjøt i flere minutter med militære våpen og håndvåpen mot politiets spesialstyrke før de ble nøytralisert, sier påtalemyndigheten.To personer er drept, mens en tredje person, som er skadd, er i politiets varetekt. Ingen politifolk ble skadd under hendelsen.