Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST visste om norsk Irak-offiser

Politiets sikkerhetstjeneste var i kontakt med flyktningen som dro fra Risør for å delta i krigen mot Saddam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Odd Einar Dørum (V) bekrefter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var i kontakt med den irakiske flyktningen og offiseren bosatt i Risør før han deltok i krigen mot Irak.

I et brev fra statsråden til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité går det fram at PST aldri advarte irakeren mot å reise tilbake til hjemlandet.

- Dette viser at PST har visst om forholdet, og ifølge Dørum vært passive, sier leder i komiteen, Ågot Valle (SV) til VG. Hun varsler flere oppfølgingsspørsmål om denne saken til justisministeren.

Ifølge en journalist i Washington Post skal den irakiske offiseren ha vært svært sentral for de amerikanske styrkene under krigen. 36-åringen kom tirsdag tilbake til Norge etter å ha blitt behandlet for skuddskader på et amerikansk militærsykehus i Tyskland. Utlendingsdirektoratet vurderer å trekke tilbake mannens flyktningstatus fordi han reiste tilbake til Irak.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media