PST: Voldelige trusler mot politikere har økt etter flyktningkrisa

PST følger trusselbildet mot norske politikere tett. I høst er det blitt flere trusler og tøffere, hardere og grovere ytringer.

HETS OG TRUSLER: PST har sett en økning av voldsorienterte trusler og mishagsytringer rettet mot politikere. Dette er knyttet til flyktningdebatten, og rammer blant annet statsminister Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HETS OG TRUSLER: PST har sett en økning av voldsorienterte trusler og mishagsytringer rettet mot politikere. Dette er knyttet til flyktningdebatten, og rammer blant annet statsminister Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - PST har sett en økning av voldsorienterte trusler og mishagsytringer mot politikere, blant annet i sosiale medier. Dette er knyttet til flyktningdebatten, og diskusjonen rundt hvor mange flyktninger Norge skal ta i mot, sier PSTs kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen til Dagbladet.

PST forteller at mange av ytringene mot politikerne faller innenfor ytringsfriheten, og at det kan være en lang vei fra mishagsytringer til faktiske voldelige handlinger.

- Men vi ser at det er blitt grovere. Det er en fare knyttet til at dagens temperatur i kommentarfelt og liknende etablerer seg som normalen. Det vil kunne gi en negativ utvikling på sikt, sier Bernsen.

Erna og Knut Arild truet Knut Arild Hareide er blant politikerne som har merket dette på kroppen den siste tiden.

- Denne høsten har hetsen tatt seg betydelig opp. Jeg kan forstå uroen i befolkningen, men nå er det blitt så drøyt at at det er blitt et samfunnsproblem. Det er helt uakseptabelt, sa Hareide til Dagbladet torsdag, og la til:

- Jeg er truet på livet, og folk har kalt meg «landssviker» og det som verre er på grunn av asyl- og flyktningpolitikken jeg står for.

Hetsen og truslene kom i forbindelse med den ekstreme flyktningsituasjonen, men Hareide vil ikke utdype innholdet.

Også statsminister Erna Solberg har fortalt om både netthets og drapstrusler.

Dialog med politikerne - Jeg har levd med livvakter døgnet rundt i to og et halvt år på grunn av drapstrusler, sa hun til TV 2 på tirsdag.

- Vi må passe på hvordan vi snakker om andre. Vi må ikke glemme å være medmennesker i denne situasjonen. Vis hjertevarme med de som skal få være her, sa Erna Solberg til Dagbladet i november.

PST uttaler seg på generelt grunnal, og kommenterer aldri konkrete trusler. Men Bernsen sier at selv om hetsen og voldelig ytringer mot politikerne har økt i omfang, så ser de ikke at det faktiske antallet drapstrusler har økt.

- For PSTs del, så er ikke ytringer som ligger innenfor ytringsfriheten en del av vårt mandat. Vi er mest opptatt av trusselutøvere som utgjør en reell fare. Men vi er i kontinuerlig dialog med både Stortinget og departementene, også om den økningen vi nå ser av tøffe, harde og grove ytringer på nett, sier Bernsen.

- HAR ØKT: KrF-leder Knut Arild Hareide har merket at hetsen har tatt seg betydelig opp denne høsten. Han mener det er blitt så drøyt at at det er blitt et samfunnsproblem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- HAR ØKT: KrF-leder Knut Arild Hareide har merket at hetsen har tatt seg betydelig opp denne høsten. Han mener det er blitt så drøyt at at det er blitt et samfunnsproblem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer