KAN BLI PÅGREPET: PST vurderer nå både sikkerheten til Erna Solberg og andre myndighetspersoner, og om de skal pågripe mulla Krekar, etter at han i går holdt pressekonferanse der han kom med nye trusler mot de han mener har fått ham utvist. Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX .
KAN BLI PÅGREPET: PST vurderer nå både sikkerheten til Erna Solberg og andre myndighetspersoner, og om de skal pågripe mulla Krekar, etter at han i går holdt pressekonferanse der han kom med nye trusler mot de han mener har fått ham utvist. Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX .Vis mer

PST vurderer å pågripe mulla Krekar

Vurderer sikkerhetssituasjonen for flere myndighetspersoner etter mullaens trusler i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer nå å iverksette tiltak etter at mulla Krekar fremsatte trusler mot blant andre Høyre-leder Erna Solberg under en pressekonferanse i går.

Krekar advarte mot å kaste ham ut av Norge. Hvis han skulle bli drept etter en utkastelse, vil det samme skje med de ansvarlige i Norge, fastslo mullaen.

- Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sa Krekar ifølge TV2.

Han kunne ikke svare klart på hvem som skal ta hånd om hevnen.

- Jeg vet ikke av hvem. Ansar Al islam, Al-Qaida, jeg vet ikke. Hvem som helst.

- Vurderer tiltak PST, som blant annet har ansvaret for sikkerheten til regjeringsmedlemmer og stortingspolitikere, er nå i gang med å vurdere situasjonen etter mullaens pressekonferanse.

- Vi vurderer nå hva vi skal foreta oss. I forhold til myndighetspersoner vurderer vi sikkerhetssituasjonen fortløpende. Nå må vi se om vi må anbefale tiltak for beskyttelsen av disse. Men også om vi skal foreta oss noe i forhold til Krekar, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

- Kan det bli aktuelt å pågripe mulla Krekar?

- Det er et alternativ, bekrefter han.
PST vil også kunne hente Krekar inn til en samtale eller trappe opp overvåkingen av ham.

- Vi må vurdere sikkerheten utfra mange faktorer, sier han.
Flere dødstrusler Det er andre gang på kort tid Krekar knyttes til alvorlige dødstrusler. I april ble han anmeldt for angivelig å ha framsatt drapstrusler mot to navngitte kurdiske personer bosatt i Norge.

Truslene skal ha kommet i et lukket chatterom på nettstedet PalTalk.

- Oppfordrer til å drepe - Med dette er han blitt fullstendig vantro. Derfor er det helt lovlig å drepe ham, uavhengig av hvor han har gjort dette, enten Koranen er brent i Oslo i de vantroendes hjem eller i islamske hjem som styres av kalifen. Begge steder må han drepes, sies det i lydklippet.

Mannsstemmen, som går under profilnavnet N.Krekar, spør deretter om det er noen som er modig nok til å drepe.

Bakgrunnen for de alvorlige truslene er en protestaksjon kurderne Halmat Goran (34) og Marcos Boluri (36) gjennomførte der deler av muslimenes hellige skrift, Koranen, ble brent foran et videokamera.

Det er Oslo politidistrikt som har ansvaret for å etterforske denne saken. Men foreløpig har ingenting skjedd. PST bekrefter imidlertid overfor Dagbladet at også de er kjent med denne trusselsaken.

Etterforskes nå Politiet i Oslo har ventet i snart halvannen måned på å etterforske denne trusselsaken. Verken mulla Krekar eller de to som skal ha blitt truet er blitt avhørt i saken. Politiadvokat Magrete Velund sier imidlertid at saken nå vil bli etterforsket.

- Vi jobber med saken, og den vil bli etterforsket. Vi vurderer fortløpende når denne etterforskningen skal starte, sier hun.

- Er du kjent med at Krekar skal ha kommet med nye dødstrusler i går, denne gangen mot blant annet Erna Solberg?

- Vi er ikke kjent med den saken utover det vi har fått med oss i media. Vi forholder oss først og fremst til anmeldte saker, sier hun.
Beskyttes selv av politiet Mens PST nå vurderer å pågripe Krekar på grunn av de alvorlige truslene, nyter mullaen bistand fra politiet i Oslo for å holde seg selv i skjul i en kommunal leilighet etter drapsforsøket på ham 25. januar. PST understreker overfor Dagbladet at de er mest opptatt av å beskytte myndighetspersoner i Norge, ikke mulla Krekar.

- Det er ikke fra vår side noe fokus på hans sikkerhet og beskyttelse, sier Bernsen til Dagbladet.

Krekar ble plassert i en kommunal boligblokk i Oslo i et område han selv ønsket å bosette seg i.

- Vi mener å ha gjort et valg der boligen er mye sikrere i forhold til beliggenhet og fysisk sikring sa stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Anmeldes av Siv Jensen Frp-formann Siv jensen anmelder nå Krekar etter truslene han kom med i går. Anmeldelsen vil hun levere personlig på Sentrum politistasjon i Oslo nå klokken 13.30.

- Det er soleklare trusler fra en mann som tidligere er erklært en fare for rikets sikkerhet. Det er grovt at politiet ikke reagerer umiddelbart, sar Frp-lederen til Dagbladet i går kveld.

Partiformannen mener Krekar nå må pågripes.

- For det første demonstrerer han et nettverk og kontakter innen terrororganisasjoner - og likevel er mannen fri. Så framsetter han trusler direkte mot norske politikere. Nå har regjeringen sittet stille lenge nok og sannsynligvis sittet på politiet også. Grensene er langt overskredet.

- Preget av situasjonen Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag. I går oppfordret han folk til å politianmelde sin klient.

- Hvis noen mener at dette er straffbare uttalelser, så får de politianmelde dem. Så kan det etterforskes og eventuelt bli løst i retten, sa Meling, til Dagbladet.

Meling unnskylder ikke uttalelsene, men minner om at Krekar har hatt en vanskelig situasjon de siste åtte årene.

- Det er en kjensgerning at det er en mann som har levd i en vanskelig situasjon. Han var utsatt for et attentat i vinter. Det er ingen unnskyldning, men en del av bildet.