Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Waras samboer siktet:

- PSTs mistanke styrket

PST har foreløpig ikke konfrontert justisminister Tor Mikkel Waras samboer - Laila Anita Bertheussen - med bevisene mot henne.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er siktet i trusselsaken. Hun nekter fortsatt straffskyld.
SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er siktet i trusselsaken. Hun nekter fortsatt straffskyld. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laila Anita Bertheussen (54) ble pågrepet ved 14.15-tida torsdag, og siktet for å ha tent på familiens bil, og samtidig forsøkt å legge skylda på andre.

Beslutningen om pågripelse ble tatt av PST da tingrettens kjennelse forelå cirka klokka 13.00.

Torsdag kveld satt hun flere timer i avhør med politiet, før hun torsdag kveld snakket med sin forsvarer - advokat John Christian Elden - på telefon.

I avhøret med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) ble Bertheussen aldri konfrontert med hvilke bevis etterforskerne har sikret, som skal knytte henne til forsøket på å tenne på familiens bil natt til forrige søndag.

Samtidig melder NRK at PSTs mistanke mot Bertheussen skal være styrket. Det får det til å skurre hos Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden.

- Jeg må forholde meg til de oppdaterte saksdokumentene som er mottatt for en time siden, og da er mistanken mot henne klart svekket. Det er intet som involverer henne bortsett fra fraværet av bevis for andre gjerningsmenn, sier Elden til Dagbladet, og legger til:

- Påstanden til NRK er meningsløs.

«Blindspor»

Det er helt vanlig at politiet ikke konfronterer og viser en siktet hvilke bevis de har sikret.

Når en siktet er tatt inn av politiet og skal avhøres, er politiet forberedt på det meste. I de aller fleste sakene nekter den siktede et hvert kjennskap til anklagene, eller velger å legge kortene på bordet og tilstå.

Bertheussen avviste i avhøret at hun har noe med bilbrannen å gjøre. Hun mener den alvorlige siktelsen mot henne, ifølge hennes forsvarer John Christian Elden, er et blindspor.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Bevis

PST skal ha sikret flere bevis som knytter Laila Anita Bertheussen til den siste hendelsen natt til søndag.

Fredag kunne VG fortelle at et kamera i all hemmelighet hadde blitt installert utenfor familien Waras bolig på Ullern. Bilder fra dette overvåkingskameraet skal være et av PST sikre bevis.

Elden forteller imidlertid at opptakene tatt på kameraer ikke involverer Bertheussen «på noen måte».

Kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST ønsker ikke å kommentere opplysningene. Dagbladet får fra andre kilder likevel bekreftet at bildene fra kameraet som i hemmelighet var montert, er et av av flere bevis.

Det er i utgangspunktet ikke planlagt nye avhør med Bertheussen de nærmeste dagene. Nå lar PST-etterforskerne Bertheussen leve i uvisse om hvilke bevis som de har.

Samtidig går tekniske eksperter hos både Kripos og PST gjennom de mange kasser med beslag som torsdag ble båret ut av samboerparets bolig på Ullern.

Dersom gjennomgangen av beslagene skulle avdekke noe nytt, kan det bli aktuelt for PST å hente inn Laila Anita Bertheussen til et nytt avhør. Men det er lite sannsynlig at det vil skje.

Bertheussen vil bli avhørt flere ganger. Hun vil etterhvert bli konfrontert med bevisene og indisiene PST har funnet.

Etterforskningen vil pågå for fullt gjennom hele helga.

Vurdert av dommer

Da en dommer i Oslo tingrett torsdag formiddag vurderte grunnlaget for å foreta en ransakelse hjemme hos justisministeren, var konklusjonen helt klar. PST fikk medhold at det var skjellig grunn til mistanke.

Dagbladet får opplyst at PST ikke la fram alt de har sikret av bevis for dommeren i Oslo tingrett. Sikkerhetspolitiet som i over tre måneder har etterforsket attentatene mot familien Wara skal ha sikret flere bevis som angivelig knytter Laila Anita Bertheussen til ugjerningen.

Overfor Dagbladet blir det også understreket at PST aldri ville våget å aksjonere og sikte samboeren til Norges justisministeren, dersom de ikke mente at hun var gjerningspersonen.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer

Full etterforskning

Foreløpig har PST bare siktet henne for det siste forsøket på ildspåsettelse. PST-sjef Benedicte Bjørnland sa torsdag at de nå undersøker videre de andre attentatene, for å se om det er noen sammenheng.

Selv om det fra PST ikke sies rett ut, er det ingen grunn til å anta at PST jakter på noen andre gjerningspersoner.

Etter hva Dagbladet erfarer vil Bertheussen ikke bli avhørt før et stykke ut i neste uke. Det er da ventet at hun vil bli bistått av advokat John Christian Elden. Han var ikke til stede under avhøret torsdag ettermiddag.

Da Laila Anita Bertheussen ble spurt av etterforskerne fra PST ba hun ikke om advokat. Men i løpet av torsdag kveld ble advokat Elden kontaktet, og han representerer nå den 54 år gamle samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST er svært tilbakeholden med opplysninger om den videre etterforskningen.

- Etterforskningen pågår for fullt. Av hensyn til den videre etterforskningen verken kan eller vil jeg kommentere saken ytterligere nå, sier Trond Hugubakken til Dagbladet.

«Enorm belastning»

Advokat John Christian Elden har de siste dagene oppholdt seg i Dubai, hvor han har et juridisk oppdrag for en annen klient.

Elden snakket flere ganger med Bertheussen og hennes samboer – Tor Mikkel Wara – etter pågripelsen torsdag.

- Han har tatt permisjon for å ivareta henne. Det er en enorm belastning å bli uskyldig anklaget for lovbrudd i all offentlighet, men hun har selvsagt nå, som før og fremover, gitt alle opplysninger hun har til politiet slik at de kan oppklare saken, sier advokat John Christian Elden, Laila Anita Bertheussens forsvarer.

- Hva er Bertheussen konfrontert med av PST?

- Hun er forklart at mistanken mot henne er bygget på indisier som hun har kunnet forklare seg om. Deretter hun ble løslatt, sier Elden.

- Hva har PST beslaglagt hjemme hos justisminister Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen?

- Vi har bedt om oversikt over beslagene. PST har jo i embetes medfør full oversikt over hva som er i justisministerens hus uansett, og kan få tilgang til det de ønsker så lenge de behandler det i samsvar med sikkerhetsloven, sier Elden til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!