BLITZ: Christian Høibø tok selv kontakt med PST i 2002 mens han vanket på Blitz og i venstreradikale miljøer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLITZ: Christian Høibø tok selv kontakt med PST i 2002 mens han vanket på Blitz og i venstreradikale miljøer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

PSTs spionkontakt til Dagbladet: - Høibø kan ha satt seg selv i fare

PSTs kildefører mener spionen Christian Høibø står fram i mangel på lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Christian Høibø (32) - påstått frilansjournalist, aktivist og realitydeltager - sto tirsdag fram i NRK Brennpunkt og fortalte den utrolige historien om hvordan han jobbet som agent for PST, og infiltrerte både venstre- og høyreradikale miljøer.

- Høibø setter seg selv i en fryktelig vanskelig situasjon, sier Christian Høibøs nærmeste PST-kontakt til Dagbladet.

Det er svært sjelden at en operativ kildefører i en hemmelig tjeneste snakker åpent om sine agenter i felt. Det velger mannen å gjøre overfor Dagbladet, mot at hans identitet holdes skjult.

- Sitt eget løp Flere har reagert på måten en PST-agent opererte, blant annet som politisk aktivist og lederskikkelse i Norwegian Defence League (NDL).

- Det var et løp han kjørte uten at vi i utgangspunktet var informert om det. Da vi fikk vite at han satt såpass sentralt, mente vi han ikke skulle ha en så sentral rolle i en organisasjon som NDL. Vi ba han trekke seg ut, sier kildeføreren til Dagbladet.

- Det ble en utfordring for oss, legger han til.

Kan gjenkjennes I Brennpunkt-dokumentaren ble det avspilt skjulte opptak av fortrolige samtaler mellom Høibø og PST-kontakten. I samtalene hører man kildeførerens stemme.

- Det er bare de nærmeste som kjenner igjen stemmen min. Men jeg er ikke noe særlig begeistret over at man går ut og gjør opptak og klipper ut sekvenser av en sosial samtale i en sosial setting, sier PST-kildeføreren til Dagbladet.

Han misliker at hemmelige kildesamtaler han hadde med Christian Høibø i all fortrolighet, ble kringkastet til det norske folk.

- Jeg synes slettes ikke noe om akkurat det. Det var som sagt en sosial setting, og en samtale med kilde - det blir galt, spør du meg.

Kom til PST - Hvorfor ble Christian Høibø valgt?

- Det var nærmest ikke vi som valgte han, det var han som kom til oss med informasjon som vi syntes var såpass graverende at vi fant ut at dette måtte vi følge opp, sier kildeføreren.

I 2002 fikk Høibø høre om et angivelig våpenlager ved Tryvann. Han tar kontakt med PST, og presenterer seg som journalist som vil ha en kommentar. Han ender opp med å la seg verve til informant for PST.

Pengebråk Kildeføreren sier at Høibø «hadde flere agendaer».

PST-AGENT: Christian Høibø sto fram på TV og fortalte at han var spion. Kontakten hans i PST sier nå at Høibø kan ha satt seg selv i fare ved å stå fram. Foto: Bjørn Langsem
PST-AGENT: Christian Høibø sto fram på TV og fortalte at han var spion. Kontakten hans i PST sier nå at Høibø kan ha satt seg selv i fare ved å stå fram. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Han har jo hatt flere agendaer, han har jo tross alt vært en såkalt frilansjournalist, og sånn sett så kjørte han jo et lite løp på sida. Det har han vært ærlig med oss om, det har vært utfordringen for oss hele veien — at han selv har hatt en agenda.

PST-kontakten sier manglende godtgjørelse kan ha motivert Høibø til å gå ut med konfidensiell informasjon. I dokumentaren går det fram at Høibø ber om å få samme lønn som en fulltidsansatt, men at han angivelig honoreres med «1500 kroner og en flaske vin».
 
- Jeg vil tro at dette med godtgjørelse er det som har trigget ham littegrann. Han har jo ikke fått noen godtgjørelse. Vi har jo sagt at vi dekker telefon- og bilutgifter, og utgifter han har hatt i forbindelse med det arbeidet han har gjort for oss, men utover det har jo ikke vi hatt mulighet til å gi ham noe, sier kildeføreren til Dagbladet.

Forberedt på bok PST-mannen sier at han nå tenker mest på Høibø og hordan han har det.

- Vi må bare finne oss i at det blir rettet et fokus mot oss, så det går fint med meg, sier PST-mannen.

- Høibø setter seg selv i en fryktelig vanskelig situasjon. Jeg var ikke forberedt på at han var villig til å gå så langt med den storyen. Vi burde nok kanskje kunne forvente at han skulle skrive ei bok om dette, men at han går ut på den måten..., sier PST-kildeføreren, trekker litt på det, og legger til:

- Men samtidig: vi gjør en jobb og vi må regne med at noen går ut og gjør dette. Dette har skjedd før, og vi må kunne stå inne for det vi sier under sånne samtaler. Det er hverdagen, dette her.

- I fare - Når var siste gang du var i kontakt med ham?

- Han ringte for så vidt kvelden før dette ble blåst. Vi har jo hatt et kjempeforhold sånn sett, jeg er mest bekymret for ham og hvordan framtida hans blir.

- Tenker du at han er i fare?

- Jeg tror ikke at han er i livsfare, men at det er ubehagelige ting han kan utsettes for det kan man ikke se bort ifra, det bør man ikke se bort ifra, men på hva slags nivå det vet jeg ikke.

Vanskeligere Nå frykter PST-mannen at Høibøs innrømmelser vil gjøre det vanskeligere å overvåke ytre venstre.

- I utgangspunktet kan du jo si at han jobbet for oss mot de voldelige venstreekstreme miljøene som vi har hatt et fokus på. Jeg vet ikke hvor godt det kommer fram i den filmen. Med det han gjør nå gjør han det litt vanskelig for oss å ha tilgang, aksess, i de venstremiljøene.

- Frykter dere at filmen vil gjøre det vanskeligere for dere å rekruttere hans etterfølgere?

- Jeg vet ikke. Det vil faktisk tiden vise. Jeg tror dette kan slå begge veier, sier mannen som var Christian Høibøs nærmeste kontakt i PST.

PST er orientert om Dagbladets intervju med Høibøs kildefører, og hadde ingen ytterligere kommentarer til dette.

RAPPORTERTE: Christian Høibø var til stede og rapporterte til PST blant annet fra de voldsomme demonstrasjonene under klimatoppmøtet i København i 2009. Her demonstranter utenfor Bella center, der møtet fant sted. Foto: AP / NTB Scanpix
RAPPORTERTE: Christian Høibø var til stede og rapporterte til PST blant annet fra de voldsomme demonstrasjonene under klimatoppmøtet i København i 2009. Her demonstranter utenfor Bella center, der møtet fant sted. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer