Psyket ut av jobben

Lærere og andre høyt utdannende er overrepresentert blant psykisk syke på attføring. Årsaken er for mye bråk og uro, og at de får for lite omsorg på jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Slik tolker lederen for Utdanningsforbundet Helga Hjetland tallene fra Arbeidsdirektoratet, som viser at det har vært en voldsom økning i antall nordmenn faller ut av arbeidsmarkedet på grunn av psykisk sykdom. I dag er 22 000 nordmenn yrkeshemmede på grunn av en psykisk lidelse. Det er tre ganger flere enn for ti år siden da antallet var 7 900.

Tallene fra Aetat viser at høyt utdannede, og folk med bakgrunn fra undervisningsarbeid er overrepresentert blant de psykisk syke på attføring.

-  Blant yrkeshemmende med psykiske lidelser er utdanningsgruppene høyt representert. Disse omfatter blant annet lærere i barne-, ungdoms- og videregående skole, sier arbeidsdirektør, Yngvar Åsholt.

Lærerne sliter

Lederen i Utdanningsforbundet er ikke overrasket over de nye tallene.

-  Det er mer bråk og uro i klassene, og lærere er i større grad sosialarbeidere enn de var før. I tillegg er de faglige kravene enda strengere. Mange opplever at de går ned i spagat når de må ivareta alle kravene som stilles, sier hun. Hjetland mener at det stilles stadig større krav til lærere, og at det også er årsaken til at lærere førtidspensjonerer seg tidligere enn de fleste andre yrkesgrupper.

-  Lærere må leve med følelsen av å komme til kort. Man er helt sikker på at det er noe man kunne gjort bedre, eller annerledes. Det er slitsomt å leve med, sier Helga Hjetland. Hjetland tror flere kunne holdt ut i jobben dersom lærerne fikk mer omsorg.

Tilbake til jobb

-  Det at lærere blir utbrent skyldes også i stor grad manglende omsorg fra arbeidsgiveren. Skolen tar ikke godt var på slitne lærere, sier Hjetland.

Tallene fra Aetat viser også at kvinner blir oftere er yrkeshemmet på grunn av en psykisk lidelse enn det menn er, og Arbeidsdirektoratet har fått en ny utfordring i å få denne store gruppen yrkeshemmede tilbake til arbeidslivet. Det er lettere for en snekker med et dårlig kne å få seg ny jobb, enn for en lærer med depresjoner.

Psykiske lidelser øker

-  Andelen med psykiske lidelser har økt voldsomt, og dermed har vi fått en ny utfordring. Tidligere var det mer yrkesspesifikke ting som gjorde at arbeidstakere trengte omskolering og attføring, men hvis man sliter med psykiske lidelser må arbeidstaker i større grad lære å fungere med lidelsen, sier Åsholt.

Læreryrket er ikke det ideelle for psykisk syke.

-  Arbeidet er generelt slitsomt. Lærere kan ikke ha en dårlig dag, sier Helga Hjetland.

UTFORDRING: Andelen psykiske lidelser har økt voldsomt, mener arbeidsdirektør Yngvar Åsholt
PSYKE: Lærerne trenger mer omsorg på arbeidsplassen, mener Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer