FORSVARER 15-ÅRINGEN: Advokatene Marianne Darre-Næss (t.v) og Cecilie Nakstad forsvarer den drapstiltalte 15-åringen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARER 15-ÅRINGEN: Advokatene Marianne Darre-Næss (t.v) og Cecilie Nakstad forsvarer den drapstiltalte 15-åringen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Psykiater advarte om at 15-åringen kunne drepe

Psykiateren advarte om at 15-åringen kunne begå drap dersom det ikke ble økt bemanning rundt henne. Barnevernet svarte: Det har vi ikke budsjett til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiater Sanja Panjkovic som behandlet 15 åringen ved Bjerketun Behandlingssenter i halvannet år, forklarte seg i Asker og Bærum tingrett i ettermiddag.

Bjerketun var institusjonen 15-åringen var innlagt ved før hun ble overført til den åpne barnevernsinstitusjonen Små Enheter i oktober 2013. Ett år etter drepte jenta nattevakta Anna Kristin Gillebo Backlund på barnevernsinstitusjonen.

Legen forteller at hun ved en anlending anbefalte barnevernstjenesten (Bufetat) å ha to våkne nattevakter som passet på jenta.

- Da sa hun fra bufetat at de ikke hadde budsjett til to miljøpersonale. Jeg sa at da er det risiko for at det skjer et drap. Hun sa likevel: Det er ikke budsjett.

Psykiateren sier at hun kom med advarselen i juni 2013, fire måneder før 15-åringen ble overført til Små Enheter i Asker. Der ble hun passet på av en nattevakt.

Advarte i epost Da tenåringen forlot sykehuset i oktober 2013 var hun stabilisert og ikke lenger en fare for omgivelsene, ifølge psykiateren.

Da psykiateren i februar 2014 fikk høre ad omveier at den tidligere pasienten hadde blitt dårligere igjen, sendte hun først epost til avdelingslederen og psykiateren ved Små Enheter på Vollen.

- «Ta kontakt med meg for jeg hører hun er depressiv og når hun er depressiv så er det neste vold», skrev jeg i eposten, sa Panjkovic i Asker og Bærum tingrett.

Hun sier i retten at hun ikke fikk noe svar på eposten til Små Enheter.

Ingen ideell verden   Psykiaterenble også konfrontert med politiavør der hun har forklart at den drapstiltalte 15-åringen ideelt sett burde vært på Bjerketun Behandlingshjem «i fem år».

- Ja, jeg sa det i politiavhør, men sånn fungerer verden ikke, sier legen.

- Hvorfor burde hun vært der så lenge?, spør 15-åringens advokat Cecilie Nakstad.

- I en ideell verden, når man har et barn i behandling med relasjonstraumer, så er et fast miljø den beste løsningen. Men et sykehus er et sted man får behandling, ikke et sted man kan bo, dessverre, sier legen.

Fylkesmannen har kommet med en rapport der konkluderer med at behandlingen 15-åringen har fått i systemene ikke har vært forsvarlig. Flere av de som ble satt til å jobbe med henne, taklet det ikke. Etter at hun kom inn i systemet har hun forholdt seg til over 150 ulike personer, ifølge advokat Cecilie Nakstad.

Kjent voldsfare At tenåringen var farlig var godt kjent. Hun hadde en rekke alvorlige voldsepisoder bak seg da hun kom til den åpne barnevernsinstitusjonen. En politimann fortalte i retten i går at politiet i Asker og Bærum anså henne som den farligste personen de hadde i politidistriktet.

Likevel ble hun overført til den åpne barneversenheten på Vollen.

Den 15-år gamle jentas far forklarte seg i retten tidligere i dag.

Han forklarte at han kjempet imot at dattera skulle bli overført til Små Enheter.

- Det var ikke noen overraskelse for meg da de ringte og sa hun hadde drept noen. Det var ett av de to: At hun hadde tatt sitt eget liv, eller drept noen andre. I utgangspunktet trodde jeg sjansen var størst for at hun skulle klare å ta sitt eget liv, sa faren i retten.

 

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept av 15-åringen hun passet på ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept av 15-åringen hun passet på ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Foto: Privat Vis mer