Psykiater dømt for overgrepsbilder - ber om å slippe fengsel

Innrømmer straffskyld for oppbevaring av 4000 timer ulovlig videomateriale og rundt 200 000 ulovlige bilder.

MEST SAMFUNNSSTRAFF - LITT FENGSEL: Advokat Svein Holden ber om lettere straff for den dømte psykiateren. Foto; Siv Seglem, Dagbladet.
MEST SAMFUNNSSTRAFF - LITT FENGSEL: Advokat Svein Holden ber om lettere straff for den dømte psykiateren. Foto; Siv Seglem, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den kjente psykiateren med barnevernsaker som ett av sine spesialfelt, ble i april i år dømt til 22 måneders ubetinget fengsel for å ha lastet ned enorme mengder overgrepsmateriale med barn gjennom nærmere 20 år.

Han innrømmet straffskyld for oppbevaring av 4000 timer ulovlig videomateriale og rundt 200 000 ulovlige bilder.

Nå ber han om 12 måneders samfunnstraff og 60 dager i fengsel - 20 måneder kortere fengselsoning enn dommen i Oslo tingrett.

Dommen over anken på straffutmålingen kommer neste fredag

I Borgarting lagmannsrett torsdag ba mannen om å slippe å sitte i fengsel i mer enn to måneder av hensyn til sine to mindreårige barn, som han er eneforsørger for.

- Barna er tett knyttet til hverandre, og det er de som blir skadelidende ved å bo hvert sitt sted hvis far må i fengsel. Det kan jeg dokumentere gjennom saker fra eget arbeid, sa mannen i 50-årene i lagmannsretten.

Forsvareren, advokat Svein Holden, forklarer kravet om i alt åtte måneder lavere straff slik:

- Etter loven kan ikke samfunnsstraff være lengre enn 12 måneder. Han foreslår to måneder i fengsel for å gjøre oppmerksom på at han erkjenner alvoret i det han er dømt for. Alternativt ber vi om at han anses på mildeste måte straffemessig, sier Holden til Dagbladet.

Ikke uegnet som far

Mannen, som oppga i retten at han nå er selvstendig næringsdrivende, er vurdert av flere nemnder og fagfolk for sin egen farsrolle etter at nedlastingssaken ble avdekket for snart to år siden.

Ingen av instansene har konkludert med at han ikke er skikket som far eller at han har forgrepet seg på dem på noe vis.

FENGSEL ELLER SAMFUNNSSTRAFF ? Borgarting lagmannsretts fagdommere kommer med svaret neste fredag: lagmann Tonje Vang (til venstre), ekstraordinær lagdommer Anne Magnus og lagdommer Hugo Abelseth. Foto: Siv Seglem, Dagbladet.
FENGSEL ELLER SAMFUNNSSTRAFF ? Borgarting lagmannsretts fagdommere kommer med svaret neste fredag: lagmann Tonje Vang (til venstre), ekstraordinær lagdommer Anne Magnus og lagdommer Hugo Abelseth. Foto: Siv Seglem, Dagbladet. Vis mer

Den dømte har blant annet vært medlem av statlig oppnevnte Barnesakkyndig kommisjon.

- Hadde dette bare dreid seg om meg , kunne jeg ha sonet og kommet meg videre. Dette gjelder hensynet til barna, som risikerer å bli enda mer skadelidende enn de allerede er. Både de og jeg merker ved bursdager, skolearrangementer og nå i ferien at andre foreldre og barn snakker og opptrer negativt i forhold til hva de har hørt og lest på nettet om min sak. Barna har enda større behov for å bo sammen og støtte hverandre, forklarte mannen for lagmannsrettens fagdommere.

I forbindelse med varetekstfengslingen vinteren 2017, var barna i hvert sitt beredskapshjem noen uker.

Dersom han må i fengsel etter dommen, har nære familiemedlemmer påtatt seg ansvaret for barna. De kan fortsette på samme skole, men må bo i hver sine hjem.

Aktor: - Han bør vite

Aktor, politiadvokat Hilde Hermanrud Strand, opprettholdt sin påstand om straff.

- Dømte har den aller beste mulighet for å forstå hva barn utsettes for med de handlingene han er dømt for, sa politiadvokaten, og framholdt at straffen fra Oslo tingrett bør opprettholdes - 22 måneder ubetinget fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer