Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siden 1997:

Psykiater dømt til 22 måneders fengsel for overgrepsbilder av barn

Jobbet selv med barnevernsaker i Oslo og Akershus.

STRENG DOM: fra venstre aktor, politiadvokat Hilde Hermanrud Strand, de to meddommerne og til høyre tingrettsdommer Nini Ring under rettsaken i Oslo tingrett mot en psykiater. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix.
STRENG DOM: fra venstre aktor, politiadvokat Hilde Hermanrud Strand, de to meddommerne og til høyre tingrettsdommer Nini Ring under rettsaken i Oslo tingrett mot en psykiater. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykiateren som ble pågrepet i fjor vinter etter tips fra internasjonalt politi i Sveits, er i Oslo tingrett dømt til ubetinget fengsel i ett år og 10 måneder for nedlasting, oppbevaring og deling av enorme mengder overgrepsbilder og - video av barn.

Tingretten fulgte påstanden fra aktor, politiadvokat Hilde Hermanrud Strand.

Retten: - Voldsomt omfang

- Retten mener det i denne saken er tale om bilder og videoer i et voldsomt omgang, heter det i tingrettdommens premisser for straffutmåling.

Straffen er utmålt under dissens to mot en. Den ene av de to meddommerne ville ha en fengselsstraff over to år.

Retten er enig om at straff i frihet vil være i konflikt med den alminnelige rettsoppfatningen og lovens formål om å beskytte barn mot forholdene som tiltalen i denne saken beskriver.

Kan ikke stenge ute

Etterforskningen viser at psykiateren ikke har deltatt i chat-utvekslinger eller aktivt delt materialer han har lastet ned.

Men forutsetningen for å få tilgang til materiale i disse lukkede nettverkene, er at andre kan forsyne seg av nedlastet materiale.

De som er godtatt med medlem, kan ikke nekte andre medlemmer tilgang og mer spredning av materialet.

Anke ikke vurdert

Forsvareren, advokat Caroline Lødemel, ba om samfunnsstraff.

- Vi har ikke tatt stilling til hvorvidt dommen blir anket. Vi har nettopp mottatt den, og nå må vi først lese den grundig, sier Lødemel til Dagbladet.

Hvordan reagerer din klient på dommen?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Du ba selv om samfunnsstraff, hva tenker du om at det ble 22 måneders fengsel?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Den profilerte og tidligere ustraffede Oslo-psykiateren i 50-årene har i en årrekke arbeidet med barnevernsaker i Oslo og Akershus og vært medlem av det statlige kontrollorganet Barnesakkyndig kommisjon.

Lødemel ønsker ikke å kommentere hvorvidt hennes klient ser for seg å kunne jobbe med barnesaker igjen i framtida.

Tilsto

Han erkjente forholdene han var siktet, tiltalt og nå dømt for, og han ba i utgangspunktet om en tilståelsesdom.

Det ble avviste av Oslo tingrett, som behandlet saken for delvis åpne dører for to uker siden.

Psykiateren satt varetektsfengslet under første del av etterforskningen etter at politiet hadde gjort omfattende beslag i hjemmet.

Fem måneder med video

- 205 536 datafiler, hvorav 193 491 bilder og 12 045 videoer med samlet spilletid på 4 064 timer. I tillegg kommer blant annet 94 ark med bilder.

Med sammenhengende videotitting 24 timer i døgnet sju dager i uka, vil det ta fem måneder og 17 døgn å se gjennom bare beslaget med levende bilder, oppsummerte en politietterforsker i retten.

Tiltalen beskrev blant annet grove seksuelle overgrep utført av voksne mot barn, seksuell omgang mellom barn og barn som utfører seksuelle handlinger på seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!