VIL GRADERE VOLDTEKT: Psykiater Synnøve Bratlie sier til Aftenposten i dag at hun vil gradere voldtekt er etter type. Foto: Den norske Legeforening.
VIL GRADERE VOLDTEKT: Psykiater Synnøve Bratlie sier til Aftenposten i dag at hun vil gradere voldtekt er etter type. Foto: Den norske Legeforening.Vis mer

Psykiater foreslår å gradere voldtekter

- En fordel både for ofre og gjerningsmenn at forskjellige typer voldtekter omtales ulikt, mener Synnøve Bratlie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiater Synnøve Bratlie vil gradere og straffe voldtekter etter type.

- Det er veldig stor forskjell på en overfallsvoldtekt og på noe som skjer med en du kjenner, etter at du har drukket og hatt kroppskontakt med vedkommende, sier Bratlie til Aftenposten.

- For kvinnenes skyld Hun mener voldtekter og straffeutmålinger bør graderes, først og fremst for kvinnenes skyld.

- Ofte ønsker disse jentene en unnskyldning fra overgriper. De ønsker å si til ham at han er en respektløs drittsekk. Kvinner har sagt til meg at de vil ikke at han skal få flere år i fengsel, sier Bratlie.

Bratlie mener at verdighet kan vinnes tilbake ved å kunne ta delansvar for hendelser der det faktisk foreligger delansvar.

- Min erfaring er at offerrollen etter en voldtekt nærmest er blitt hellig, sier psykiateren.

Får støtte Bratlie får støtte fra politimester i Vestfold, Rune Bård Hansen. Han mener det høye straffenivået for sovevoldtekter har en rekke uheldige følger, og at dagens nivå er basert på en blanding av moralisme og et ønske om å være politisk korrekt.

Advokat Trine Rjukan mener Bratlies synspunkter er opprørende.

- Hun bagatelliserer voldtekt som forbrytelse og legger stein til byrden for dem som har opplevd å bli voldtatt, sier Rjukan.

(NTB)