Psykiater hadde seksuelt forhold til kvinnelig pasient

Helsevesenet visste om det, men grep ikke inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I over 11 år skal psykiateren og den kvinnelige pasienten hatt et seksuelt forhold.

Kvinnen skal ha fortalt om forholdet til flere i helsevesenet, men de lot saken passere. Først i fjor sommer tok en psykolog og kvinnens fastlege affære. Da ble saken rapportert til Helsetilsynet, hvor saken fortsatt er til behandling.

Psykiateren, som nå er under etterforskning, sier dette om saken til bt.no:

- Det er klanderverdig det jeg har gjort.

Fikk beskjed om å avslutte forholdet

Det var på midten av 90-tallet at kvinnen oppsøkte psykiateren for å få hjelp. Ifølge kvinnen skal det nesten umiddelbart ha oppstått et nært forhold mellom de to. Kjærligheten var gjensidig og de to skal ha møttes også utenom behandlingene.

Det er på det rene at forholdet mellom de to var kjent for behandlingsinstitusjonen hvor psykiateren jobbet og pasienten hadde søkt hjelp.


I et brev som behandlingsinstitusjonen sendte til psykiateren fremgår det at institusjonen anbefaler at kontakten mellom kvinnen og ham ikke burde fortsette.

I oktober leverte psykiateren frivillig inn sin autorisasjon. En måned senere meldte kvinnen ham til politiet. Begrunnelsen var at hun følte hun ble grovt utnyttet i en vanskelig situasjon.

- Misforstått kollegialitet

Beate Hamre, som er kvinnens bistandsadvokat, er opprørt over at helsevesenet ikke grep inn i saken tidligere.

- Dette er et eksempel på misforstått hensyn til kollegaer, og denne misforståtte kollegialiteten har gått på bekostning av min klient, sier Hamre til Dagbladet.no.

Hun er svært forsiktig med å gi opplysninger i saken, av hensyn til den fornærmede kvinnens anonymitet, men bistandsadvokaten forteller at saken har vært en tung belastning for henne.

- Kvinnen føler seg grovt utnyttet i en vanskelig situasjon. Forholdet ble en dobbel byrde for henne og har medført ekstra problemer, sier Hamre.

Tar ansvaret

Den politianmeldte psykiateren har innrømmet forholdet overfor Helsetilsynet, men hevder at det tok til først etter at behandlingen var avsluttet.

- Jeg fikk en avskjedsgave fra kvinnen. Den tolket jeg til noe mer. Det oppstod et forhold som varte i to år. Da valgte jeg å avslutte det, sier psykiateren til bt.no.

Han avviser dermed at forholdet varte i 11 år, slik kvinnen hevder. Derimot hevder psykiateren at han og familien er blitt plaget av kvinnen i åresvis. Likevel er han villig til å ta sin del av ansvaret for det som skjedde.

- Det er klanderverdig det jeg har gjort. Det har jeg tatt konsekvensen av. Ansvaret er mitt, selv om det var hun som var initiativtakeren, sier psykiateren til avisen.

Flere avhør

Ifølge bt.no er det gjort en rekke avhør i saken, og politiet vurderer også etterforske flere institusjoner. Blant dem psykiaterens arbeidssted.

Dette vil ikke politiadvokat Per Johan Askevold bekrefte verken over Dagbladet.no eller bt.no.

- Jeg kan bekrefte at vi etterforsker en sak hvor en person er mistenkt for å ha hatt seksuell omgang med en person han hadde behandlingsansvar for. Mer vil vi ikke si om saken, sier Askevold ved Hordaland politidistrikt til bt.no.