Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykiater i retten: - Min seksuelle legning har ført meg opp i denne situasjonen

Psykiater står tiltalt for blant annet oppbevaring av mer enn 4 000 timer ulovlig videomateriale og rundt 200 000 ulovlige bilder.

OVERGREPSBILDER: En psykiater møter i retten tiltalt for oppbevaring av store mengder overgrepsbilder. Hilde Hermanrud Strand (t.v) er aktor i saken, som går i Oslo tingrett. Nini Ring (t.h.) er dommer i saken. I midten meddommerne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.
OVERGREPSBILDER: En psykiater møter i retten tiltalt for oppbevaring av store mengder overgrepsbilder. Hilde Hermanrud Strand (t.v) er aktor i saken, som går i Oslo tingrett. Nini Ring (t.h.) er dommer i saken. I midten meddommerne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: prosedyre og straffepåstand er forskjøvet til torsdag.

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Den tidligere ustraffede psykiateren fra Oslo erkjente seg skyldig i hele listen av tiltalepunkter for ulovlig oppbevaring, nedlasting og deling av overgrepsmateriale mot barn.

Psykiateren i 50-åra, som har jobbet i sentrale roller med barn og unge inntil han ble pågrepet i januar i fjor, er tiltalt for blant annet oppbevaring av mer enn 4 000 timer ulovlig videomateriale og rundt 200 000 ulovlige bilder.

Også overfor politiet har han er erkjent straffskyld.

Likte gutter, ville ikke være homofil

I Oslo tingrett onsdag innledet tiltalte sin forklaring med oppvåkning av egen seksuell legning fra 13-14 års alderen med dragning mot jevnaldrende av eget kjønn.

Han gikk til psykolog fra han var 18 til 22 år, og kom seinere i behandling hos psykolog og sexolog Thore Langfeldt.

- Av han lærte jeg å forholde meg til situasjonen slik den var. Jeg måtte erkjenne at jeg følte meg tiltrukket av gutter og unge menn, og begynte å samle bilder. Jeg ville ikke være homofil, men etablere en familie, forklarte den tiltalte psykiateren.

Han mener han ikke utgjør noen fare for barn i dag. Det var tingrettsdommer Nina Ring som ville ha svar på hvordan han vurderte den situasjonen.

Tiltalte går i terapi hos Langfeldt (74) igjen etter at bildenedlastingen ble avdekket. Langfeldts vitneforklaring onsdag gikk for lukkede dører.

- Har skammet meg veldig

Etter hvert har han definert seg om homofil.

- Jeg har skammet meg veldig over situasjonen. Det har vært problematisk hele veien. Og nå som punktene i tiltalen er avdekket, skjønner jeg at det er med på å svekke tilliten til meg som fagmann og avgjørelsene jeg har vært med på i den sammenheng. Det er viktige avgjørelser for mange, forklarte han i retten.

Psykiateren har blant annet avgitt en rekke faglige vurderinger i barnevernssaker i Oslo og Akershus. Han har også vært medlem i en statlig kommisjon som har vurdert andre psykiateres faglige arbeid i slike saker.

- Prosessen med å erkjenne at jeg er homofil har gått gradvis. Det var forsøk på å skape forhold til en kvinne for noen år siden som utløste den endelige erkjennelsen, forklarte mannen om bakgrunnen for at han har lastet ned og oppbevart den enorme mengden med ulovlig materiale, som han nå sitter i retten for.

Han forklarer at han har søkt mye etter filmer med nakne gutter fra 15 til 18 år.

- Har sett 5-6-åringer

- Jeg synes det er fælt når voksne har sex med yngre barn, forklarte psykiateren da han skulle beskrive noen trekk i materialet som ligger i tiltalen.

Det utsagnet utløste gjentatte spørsmålet fra byrettsdommer Nini Ring og aktor, politiadvokat Hilde Hermanrud Strand, om hva tiltalte legger i begrepet yngre barn.

Spørsmålene ble gjentatt fordi verken aktor eller dommer syntes de fikk klare svar.

Tiltalte ga to svar:

- Jeg har store motforestillinger mot å se 16-17-åringer bli sammen med eldre menn.

- Jeg har sett 5-6-åringer ha sex, men det er en raritet.

- Har du sett dyr i materialet, spurte aktor.

- Et par ganger, svarte tiltalte.

Våpenminne

Om tiltalepunktet for ulovlig oppbevaring av våpen, en Alkar pistol, forklarte mannen:

- Jeg fant det i safen til en gammel kvinne, som jeg ordnet dødsboet for. Hun hadde ingen familie og var som en liksom-mor for meg siden jeg var liten. Hun hadde fortalt at pistolen var fra krigen. Jeg visste jo at jeg skulle ha søkt politiet om tillatelse til å oppbevare det, men det var sånt som ble utsatt og utsatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!