Psykiater og psykolog tiltalt for grov korrupsjon

- I avhør ble Dagens Næringslivs artikler brukt mer enn politiets egne beviser, hevder advokaten til psykiater Pål Herlofsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsadvokatene i Oslo har tatt ut tiltale mot psykiater Pål Herlofsen og psykolog John Sandstrøm. De to må nå i retten og svare for det påtalemyndigheten mener er grov korrupsjon i forbindelse med utskriving av legeerklæringer, skriver Drammens Tidende.

Som en følge av korrupsjonstiltalen er de to også tiltalt for brudd på Helsepersonelloven. Forholdene har en strafferamme på seks års fengsel.

- Kjemper for renvaskelse

I fjor ble det tatt ut siktelse mot psykiateren og psykologen, men nå er anklagene ifølge politiet dokumentert. Politiet mener nå de har beviser for tre konkrete tilfeller der Sandstrøm og/eller Herlofsen har hjulpet kriminelle og samtidig tjent penger på de antatt falske legeerklæringene.

- Han er selvfølgelig skuffet, men er ingen slagen mann. Nå skal han kjempe videre for å bli renvasket, sier advokat Ole Petter Drevland om sin klient Pål Herlofsen, til Dagbladet.no.

Dagens Næringsliv avslørte i oktober 2005 at Sandstrøm og Herlofsen skal ha solgt uriktige legeattester til kriminelle for store pengebeløp. Attestene skal så ha blitt brukt til å få betydelige lettelser i de straffedømtes soning eller i forbindelse med benåndingssøknader. En av DNs journalister utga seg for å være en kriminell for å kunne dokumentere korrupsjon mens den skjedde.

Avisartiklene førte til politietterforskning og flere parallelle granskninger knyttet til ulike sider av de kjente fagpersonenes praksis og det norske rettssystemet. Sandstrøm har i flere omganger blitt fratatt retten til å praktisere som psykolog av Helsetilsynet, mens Herlofsen ennå har en tilsynssak mot seg som kan ta fra ham yrkespraksisen.

Advokat Drevland har ennå ikke fått innsyn i bevismaterialet i korrupsjonssaken, men reagerer på at påstandene i Dagens Næringsliv ifølge ham har vært mer framtredende i avhørene av hans klient enn politiets egen etterforskning.

TILTALT: Pål Herlofsen var en av Norges mest respekterte krisepsykiatere og var oberstløytnant i Forsvaret før legeerklæringsjukset kom opp som tema. Foto: SCANPIX
TILTALT: Pål Herlofsen var en av Norges mest respekterte krisepsykiatere og var oberstløytnant i Forsvaret før legeerklæringsjukset kom opp som tema. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi har stusset over at Dagens Næringsliv i avhør etter avhør har vært premissleverandør for hvordan spørsmålene fra politiet ble lagt opp. For oss står ikke saken annerledes nå enn den gjorde i starten, sier forsvareren til Dagbladet.no.

- Ingen kommentar

Herlofsen nekter straffskyld både for å ha produsert uriktige erklæringer og for å ha mottatt fordeler for dette.

Advokat Tor Erling Staff, som forsvarer John Sandstrøm, ville i formiddag ikke komme med noen uttalelse i forbindelse med tiltalen.

- Dette har jeg foreløpig ikke noen kommentar til, sier Staff, som vil komme tilbake til saken.

Pål Herlofsen var fram til DNs avsløringer en av Norges mest anerkjente og erfarne katastrofepsykiatere, oberstløytnant og sjef ved Oslo Militære Legekontor. Sandstrøm var også før anklagene en av Norges mest kjente psykologer, og var oppnevnt som sakkyndig i flere straffesaker.

Psykiater og psykolog tiltalt for grov korrupsjon
<B>OMFATTENDE GRANSKINGER:</B> Artikler i Dagens Næringsliv førte til flere utredninger og granskninger av de involverte. Her en ransaking av kontorene til John Sandstrøm.
<B>TILTALT:</B> John Sandstrøm skal ha samarbeidet med Herlofsen, men har også blitt gransket for en rekke andre forhold knyttet til hans praksis.