Psykiater som behandlet Breivik som 4-årnig tror han har Aspergers

Sier det var store problemer rundt Anders Behring Breivik i 1983.

INNLAGT MED FAMILIEN:  Som fireåring var Breivik innlagt på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri til observasjon sammen med familien. Legens om obsrverte ham, anbefalte at Breivik ble plassert i fosterhjem. Dette bildet er tatt noen år senere. Foto: Privat
INNLAGT MED FAMILIEN: Som fireåring var Breivik innlagt på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri til observasjon sammen med familien. Legens om obsrverte ham, anbefalte at Breivik ble plassert i fosterhjem. Dette bildet er tatt noen år senere. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiater Per Olav Næss, som behandlet Anders Behring Breivik som fireåring, mente det var sannsynlig at gutten hadde Aspergers syndrom.

Næss undersøkte Breivik da han i en periode var innlagt sammen med sin mor og søster på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri.

Legen anbefalte at gutten skulle fjernes fra hjemmet og plasseres i fosterhjem permanent fordi han mente at fireåringen var i ferd med å få en alvorlig skjevutvikling.

— Det er stor sannsynlighet for at det foreligger en type gjennomgripende utviklingsforstyrrelse som vi kaller Aspergers. Det ekskluderer jo en schizofrenidiagnose, sier Næss til NRK.

Næss gir da samme diagnose som psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt som vitnet i Oslo tingrett i dag.

Fikk ikke vitne En slik diagnose vil trolig innebære at Breivik kan erklæres tilregnelig.

— Ja, han faller ikke da under vanlig psykoseforståelse i norsk rettspsykiatri, slik norsk rettsvesen definerer det. Han ville da ikke få noen utilregnelighetsdiagnose, mener Næss.

Det var varslet at barnepsykiateren skulle vitne i terrorrettssaken fredag, men Oslo tingrett kom til taushetsplikten veide tyngre enn opplysninger Næss kunne bidratt med.

 Dommer Wenche Elizabeth Arntzen mente bevisverdien av en slik forklaring ville være begrenset, 29 år etter at psykiateren hadde kontakt med familien.

Grunnleggende trekk Bistandsadvokatene var skuffet over beslutningen, og advokat Mette Yvonne Larsen varslet at de kan komme til å anke. De mener Næss kunne ha kastet verdifullt lys over Breiviks psyke.

— Det sies jo at livet leves i tolv år, og at alt annet er repetisjoner. Det er klart de grunnleggende personlighetstrekk etableres på et tidlig tidspunkt i livet, sier Næss.

Barnepsykiateren minnes at det var store problemer med gutten og rundt ham i 1983.

— Det betyr at man kan utvikle atferd, problemer som enten er subjektive eller mer utagerende, hvis ikke man får det vi mente ville være en bedre totalsituasjon i livet, sier han.

(NTB)