Mor (46) tiltalt for grov mishandling av datter (13)

Psykiater: Tviler på ektheten i morens sammenbrudd

Den tiltalte kvinnen brøt sammen i retten og måtte forlate salen.

FIKK SAMMENBRUDD: Det tok 26 minutter før kvinnen ble innvilget pause, etter at hun brøt sammen i retten. Her med sin forsvarer Ann Turid Bugge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK SAMMENBRUDD: Det tok 26 minutter før kvinnen ble innvilget pause, etter at hun brøt sammen i retten. Her med sin forsvarer Ann Turid Bugge. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Sakkyndigrapporter står sentralt i straffesaken mot kvinnen som står tiltalt for grov mishandling av sin datter Angelica (13) slik at hun døde av avmagring nyttårsaften 2015.

Mens de sakkyndige som er rekvirert av kvinnens forsvarer, enstemmig kommer til at hun ikke bør stille i retten på grunn av følelsesmessige og kroppslige påkjenninger, mener rettens sakkyndige at hun er fullt i stand til å stille, men ikke har viljen.

Tviler

Psykiater Synne Sørheim stiller seg tvilende til oppriktigheten i den tiltalte kvinnens følelsesmessige og kroppslige sammenbrudd, og insisterer på at rettssaken må gå sin gang, selv med innslag av slike episoder, som til slutt gjorde at fjorårets forsøk på å gjennomføre rettssaken måtte avbrytes.

«Det er (...) ikke grunn til å tro at ytterligere tilpasning vil kunne eliminere risiko for nye episoder med utilsiktet eller tilsiktet signifikant avvikende blodsukker eller annen maladaptiv atferd», skriver Sørheim i sin rapport fra i høst.

PSYKIATER: Psykiater Synne Sørheim er en av tre rettsoppnevnte sakkyndige som har undersøkt den tiltalte kvinnen. Her fra straffesaken mot Anders Behring Breivik i 2012. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
PSYKIATER: Psykiater Synne Sørheim er en av tre rettsoppnevnte sakkyndige som har undersøkt den tiltalte kvinnen. Her fra straffesaken mot Anders Behring Breivik i 2012. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- Det får stå for hennes regning. Jeg er sjeleglad for at jeg tok opp hele samtalen med henne - da høres det tydelig at jeg roper opp og farer ut av kontoret hennes når hun nevner voldsomme ord, sier den tiltalte kvinnen i en tekstmelding til Dagbladet.

Hun legger til at det kan bli aktuelt å legge fram opptaket i retten.

Avbrutt etter 26 minutter

I dag tok det 26 minutter før hovedforhandlingen måtte avbrytes, etter at den tiltalte kvinnen hadde grått høylytt under hele aktor Arne Ingvald Dymbes opplesning av den alvorlige tiltalen, som har en strafferamme på 15 års fengsel.

Etter pausen på drøye 20 minutter sitter kvinnen nå på et bakrom med TV-overføring, sammen med sin ektemann, mor og søster.

- Jeg hyperventilerte og gikk nesten i bakken, er helt svimmel. Jeg prøver å drikke litt vann og er veldig kvalm, sier hun i tekstmeldinger til Dagbladet fra bakrommet som er opprettet i Gjøvik tingrett, nettopp med tanke på at hovedforhandlingen skal bli for mye for henne.

- Det er som i rapporten til Austad. Beskyldningene er nok til å ta livet av et menneske, sier kvinnen.

- PTSD

Rapporten hun sikter til, ble skrevet av psykolog Atle Austad for kort tid siden, på forespørsel fra forsvarer Aasmund Olav Sandland. Austad kommer til at kvinnen har posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og ikke tåler å stille i retten. Hun vil sannsynligvis også pådra seg nye traumer av å være til stede.

Norsk Diabetikersenter har i tillegg kommet til at det er overhengende fare for at hun igjen får kritisk føling, slik hun fikk i fjor, da saken måtte avbrytes.

De rettsoppnevnte sakkyndige, Helge Haugerud og Terje Tørrissen, underkjenner imidlertid både Austad og Diabetikersenterets rapport, og redegjør for sin konklusjon etter aktors tiltaleopplesning.

SAKKYNDIGE: Psykiaterne Helge Haugerud (t.v.) og Terje Tørrissen (t.h.) er rettsoppnevnte psykiatere og sitter foran dommerne i rettssalen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAKKYNDIGE: Psykiaterne Helge Haugerud (t.v.) og Terje Tørrissen (t.h.) er rettsoppnevnte psykiatere og sitter foran dommerne i rettssalen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De to psykiaterne konkluderer med at kvinnen ikke har PTSD, og at hun uansett kunne ha stilt i retten selv om hun hadde det. De mener også at hun kan holde blodsukkeret tilstrekkelig i sjakk under forhandlingen.

«Bestillingsverk»

I høst oppnevnte dessuten retten psykiater Synne Sørheim til å undersøke 46-åringen på ny, i lys av utsettelsen. Hennes konklusjon, som kvinnen tidligere har kalt «et bestillingsverk», er knusende:

Sørheim konkluderer med at 46-åringen har en personlighetsforstyrrelse som bl.a. viser seg gjennom manipulering, krenkbarhet og utagering. Hun overdriver betydningen av sine kroppslige plager, og faguttalelser som går imot denne oppfatningen, bidrar til «et oppmerksomhetssøkende og dramatiserende tilstandsbilde».

Aktor Arne Ingvald Dymbe har tidligere uttrykt frustrasjon over rettssakens avbrytelser.

- Vi får vente og se, sier han til Dagbladet i den drøyt 20 minutter lange pausen.

Etter planen skal den tiltalte kvinnen i morgen og onsdag forklare seg i retten. Det er satt av sju uker til hovedforhandlingen.