Psykiatergruppe hevder NRK avlyttet møte

Psykiatergruppa som behandlet rapporten om Breiviks psykiske tilstand, ble avlyttet, mener gruppas medlemmer.

PSYKIATERE: Da den rettsmedisinske kommisjon skulle behandle Synne Sørheim og Torgeir Husby rapport om Breivik, ble de avlyttet av NRK, hevder nesteleder i kommisjonen, Gunnar Johannessen overfor Dagens Næringsliv.
Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
PSYKIATERE: Da den rettsmedisinske kommisjon skulle behandle Synne Sørheim og Torgeir Husby rapport om Breivik, ble de avlyttet av NRK, hevder nesteleder i kommisjonen, Gunnar Johannessen overfor Dagens Næringsliv. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK avviser påstanden.

 - Jeg er overhodet ikke i tvil. Møtet ble avlyttet, sier Den rettsmedisinske kommisjonens nestleder Gunnar Johannessen til Dagens Næringsliv.

Møtet ble holdt 20. desember i fjor i et møterom på Radisson Blu-hotellet på Gardermoen. Her diskuterte psykiatergruppen i kommisjonen rapporten fra Torgeir Husby og Synne Sørheim, psykiaterne som hadde konkludert med at Anders Behring Breivik var paranoid schizofren og ikke strafferettslig tilregnelig.

Samme kveld skrev Karl Henrik Melle på vegne av kommisjonen at den ikke hadde vesentlige bemerkninger til rapporten, men dagen etter meldte NRK om full splid i kommisjonen og la også fram direkte sitater.

- Det er nødt til å være noen utenforstående som har snappet opp noe fra en taushetsbelagt faglig diskusjon i et lukket rom og trukket feilaktige konklusjoner om uenighet innad i kommisjonen, sier spesialist i psykiatri, Agneta Nilsson.

- Ikke bare fisketur Professor Tarjei Rygnestad som er lederen for Den rettsmedisinske kommisjon, var observatør under møtet. Han kan ikke forstå hvordan ting som kun var sagt muntlig, kom ut. Karl Henrik Melle mener en form for avlytting må ha funnet sted.

- Da NRK tok kontakt dagen etter møtet, trodde jeg først NRK var på en ren fisketur. Men da jeg leste de såkalte sitatene fra møtet på NRKs nettside, skjønte jeg at noen antakelig hadde overhørt eller avlyttet oss. Dette er ikke noe jeg har bevis for, men det fremstår som det eneste logiske alternativet for meg, sier han.

Melle utelukker på den annen side ikke at noen av medlemmene kan ha lekket opplysninger til NRK, men det mener han er utenkelig at noen ville risikert. Han sier deltakerne var vel forlikte da møtet ble avsluttet.

- Det ble ikke skrevet noe referat, men likevel kunne NRK tillegge personer i rommet direkte sitater. Fremstillingen om hvordan møtet forløp, var riktignok helt på jordet, men jeg finner ingen annen forklaring enn at noen må ha overhørt deler av møtet eller tatt det opp på bånd, sier han.

Avviser avlytting Programdirektør Per-Arne Kalbakk i NRK avviser bestemt påstanden fra samtlige medlemmer i kommisjonen om avlytting.

- NRK har ikke gjort noe opptak fra det omtalte møtet, og våre saker baserer seg heller ikke på noe slikt opptak. Avsløringene er basert på normalt, journalistisk kildearbeid, som gjorde at vi fikk tilgang til informasjon om hva som ble sagt i kommisjonens møte, sier han.

(NTB)