Psykiaterne fikk problemer med å svare

Grillet av aktoratet om mulige innbilninger.

KRITISKE SPØRSMÅL: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas (t.h.) fikk i dag mange kritiske spørsmål fra aktoratet. Her er de i samtale med aktor Inga Bejer Engh (ryggen til).
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISKE SPØRSMÅL: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas (t.h.) fikk i dag mange kritiske spørsmål fra aktoratet. Her er de i samtale med aktor Inga Bejer Engh (ryggen til). Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas fikk problemer med å svare da aktoratet spurte dem ut om Anders Behring Breiviks mulige innbilninger om Knights Templar-nettverket.

Aktorene Svein Holden og Inga Bejer Engh fortsatte å bore i psykiaternes konklusjon i terrorrettssaken tirsdag. Et sentralt spørsmål er Breiviks reiser.

Nølende svar Breivik har forklart at han traff en serbisk krigshelt i Liberia og deltok på et stiftelsesmøte for KT-nettverket i London. Der fikk han overlevert en bunke dokumenter, og fikk oppdraget om å utarbeidet et kompendium.

- Eller er alt noe han innbiller seg, men som aldri har skjedd? Og hva vil det bety for vurderingen om han har en psykose? ville Holden vite.

Psykiaterne nølte veldig med å gå med på premissene. De mener at det ikke kan utelukkes at det finnes en eller annen kjerne til et slags KT-nettverk.

- Ikke psykotisk Kanskje har Breivik møtt noen og så spunnet videre på ideen, men det betyr ikke at han er psykotisk, framholdt psykiaterne.

- Enten sitter du på et møte og får 50-60 sider i hånden, eller så gjør du det ikke. Og hvis du ikke gjør det, men tror det, er det da en realitetsbrist? spurte Holden.

- Hvis han tror det, da har man en realitetsbrist, svarte Aspaas.

- Så hvis han tror det, men det ikke har skjedd? fulgte Holden opp.

- Ja, en innbilning er en innbilning, erkjente Aspaas.

(NTB)