Psykiatri-ledelsen hadde ikke hørt om rus-vold. «Vanlig» vold derimot...

Nå presiserer klinikkdirektøren ved Blakstad hva slags vold ledelsen ikke visste om.

PRESISERTE: «Det har ikke blitt meldt om voldsepisoder», skrev klinikkdirektør Kirsten Hørthe for tre uker siden om forholdene i Strandveien Boliger ved Blakstad sykehus. Igår presiserte hun at det «ikke har blitt meldt om voldsepisoder knyttet til rus». Foto: Vestre Viken HF.
PRESISERTE: «Det har ikke blitt meldt om voldsepisoder», skrev klinikkdirektør Kirsten Hørthe for tre uker siden om forholdene i Strandveien Boliger ved Blakstad sykehus. Igår presiserte hun at det «ikke har blitt meldt om voldsepisoder knyttet til rus». Foto: Vestre Viken HF. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pleiere ved Strandveien Boliger i Asker har i årevis etterlyst alarmer, i sin jobb med voldelige beboere med rusproblemer og tunge psykiatriske diagnoser.

Flere ansatte reagerer sterkt på at ledelsen ved Blakstad sykehus har avvist kjennskap til at vold mot de ansatte er et problem.

«Det har ikke blitt meldt om voldsepisoder», svarte klinikkdirektør for Psykisk helse og rus i Vestre Viken HF, Kirsten Hørthe, da Dagbladet for tre uker siden spurte hvorfor det har tatt så lang tid å få installert alarmer.

I dag, på spørsmål fra Dagbladet, presiserte Hørthe dette til at det «ikke har blitt meldt om voldsepisoder knyttet til rus». Hun skrev at hun nå har fått en redegjørelse om saken.

Trusler - Det har skjedd en rekke voldsepisoder mot personalet i Strandveien. Å hevde noe annet er i beste fall uvitenhet, sier en ansatt til Dagbladet.

Vedkommende vil ikke stå fram med navn av frykt for represalier fra sykehusledelsen.

Dagbladet har fått se egne skjemaer hvor pleierne har ført opp utagering og avvik på beboere i Strandveien boliger.
Knusing av telefoner, møbler og inventar, og trusler og verbal og fysisk utagering, er noe av det som tas opp.

Ansikts-skader Flere ansatte forteller om grove voldsepisoder det siste året, blant annet med ansikts- og hodeskader.

Ved et tilfelle skal en pleier ha blitt slått ned bakfra og fått trommehinnen skadet.

En annen pleier ble i fjor angrepet og ble forsøkt slått ned. Flere ansatte har oppfattet det slik at episoden skulle politianmeldes - uten at dette skjedde.

Klinikkdirektør Kirsten Hørthe opplyser at partene nå samarbeider om å vurdere nye sikkerhetstiltak, deriblant mobiltelefon med alarmknapp. Så lenge Fylkesmannen ikke har avsluttet sin tilsynssak vil hun ikke kommentere saken ytterligere.

- Ute av drift I oktober hevdet Strandveien-ledelsen, som består av Carsten Bjerke, John Vegard Leinslie og Liv Tellsgård, at de ansatte ikke har meldt fra om bekymringer for stoffmisbruk og vold i meldesystemet Synergi.

- Systemet Synergi har ikke vært tilgjengelig for de ansatte - det har bare fungert periodevis og i noen få av boligene. Det er ikke det samme som at det ikke har skjedd alvorlige voldshendelser eller at ledelsen ikke visste hva som foregikk, sier en ansatt ved sykehuset.

Lise Gundersen i Fagforbundet, som er den største fagforeningen på Blakstad, bekrefter at meldingssystemet Synergi ikke har fungert som det skulle.

- Jeg har fått henvendelser om at det har vært problemer med Synergi. Systemet har ikke fungert tilfredsstillende, sier Lise Gundersen.

Strandveien Boliger• Dagbladet skrev 28. oktober at narkotikaen florerer og at pleierne har fått beskjed om å la tunge psykiatriske klienter få ruse seg i fred ved Strandveien Boliger i Asker.
Vi skrev senere at en narkodømt mann  jobbet som pleier samme sted.
Mannen fikk senere sparken.

• Flere politikere har krevd opprydding.

• Fagforbundet har krevd at seksjonslederen, Liv Tellsgård, må gå fordi de mener hun ikke tar tak i problemene.

• Strandveien Boliger er en del av Blakstad
Sykehus, som inngår i det statlige
Vestre Viken HF. De tidligere legeboligene
ved sykehuset brukes til formålet.

• Årsbudsjettet er på cirka 41 millioner
kroner. Strandveien Boliger finansieres av
Asker og Bærum kommuner, og drives av
Vestre Viken HF.

• Det er 80-90 ansatte ved Strandveien
Boliger, tilsammen nærmere 50 årsverk.

• 1. november besluttet fylkeslege Petter Schou å opprette tilsynssak, etter at Vestre Viken HF ba om en gransking av forholdene.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer