Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykiatri-nestor ser ikke tegn på soningsskader. Mener Breivik er villig til å drepe igjen

Storrviks vitne avviser langt på vei at Anders Behring Breivik er skadet som følge av soningen sin.

VITNER NÅ: Randi Rosenqvist. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VITNER NÅ: Randi Rosenqvist. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Etter lunsj vitner spesialrådgiver og psykiater Randi Rosenqvist i Oslo tingrett. Hun er første i vitne i saken Anders Behring Breivik har anlagt mot staten der han mener soningsforholdene hans bryter med menneskerettighetene.

Rosenqvist sin oppgave på Ila er å gjøre risikovurderinger av forvaringsinnsatte. Rosenqvist er kalt inn som vitne av Anders Behring Breiviks avdokat Øystein Storrvik.

Hun sier han aldri tenkte på fare for isolasjonskader den første tiden i varetekt og første del av soning.

- Fengselsledelsen var bekymret for ham. De kjente ikke denne personen, men det handlet ikke om isolasjonsskader, men om han var suicid, sier Rosenqvist.

- Ikke isolasjonskader Hun sier personer som er psykotiske er mer sårbare for isolasjonsskader, men Rosenqvist mener ikke Breivik er psykotisk. Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, vil vite om hun har sett tegn til isolasjonsskader. Hun avviser det nokså kontant.

- Da dommen ble rettskraftig høsten 12, snakket jeg med ham og utredet ham. Det ble for Breivik noe redusert da det ikke var særlig aktuelt med en prøveløslatelse, sier hun.

Senere da, er det noe du har stusset på?

- Jeg kan ikke si det var bekymring for isolasjonsskade. Typiske tegn kan være mindre positivt humør, at man blir deppa. Det er ikke alle i fengsel som trives, men isolasjonskade så jeg aldri som relevant, sier Rosenqvist.

Hun sier han oppsøkte få mennesker i fengselet. Hun viser til at Breivik også før 22. juli 2011 ikke var veldig sosial heller. Dette har spesialpsykiater Pål Grøndahl tidligere påpekt overfor Dagbladet.

- Han holdt seg for seg selv, han var selvopptatt med sitt.

Hun sier det eneste hun ville anbefale at han skulle få var en PC.

- Det ville holde hans mentale styrke oppe, bortsett fra det har jeg ikke sett tegn til utvikling av isolasjonsskader, sier psykiateren.

SAKSØKER STATEN: Anders Behring Breivik.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAKSØKER STATEN: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Rosenqvist gir uttrykk for at hun tror Breivik er villig til å begå nye drap, ta gisler eller liknende i framtiden, selv om han nå sier at han er fredelig.

- Hvis Breivik på et tidspunkt ikke lenger opplever seg som en viktig person og får oppmerksomhet i media, tror jeg han er villig til å begå veldig dramatiske ting igjen, selv om han nå sier at han ikke er villig til å gjøre det, sier Rosenqvist.

Apati Rosenqvist mener Breivik har fungert helt ok i fengselet, og at det ikke er fare for vold utfra ren aggresjon, men at det kan skje på lang sikt. Breivik har ikke ønsket å samtale med henne siden høsten 2012.

- Jeg tror ikke han vil være voldelig mot deg som advokat, sier Rosenqvist rettet mot Breiviks advokat Storrvik.

Rosenqvist har også anbefalt at man kan vurdere å fjerne glassveggen fordi faren for plutselig vold fra Breivik etter tid er redusert.

Regjeringsadvokat Marius Emberland spør nå Rosenqvist om hun forstår fengselets glassvegg-vurdering.

- Ja, det har jeg, sier hun, og legger til at det er ikke hennes rolle å avgjøre sikkerhetsvurderingene i fengselet.

Emberland spør om Breivik har isolasjonskader og spør om hva som kan være tegn på slikt.

Nei, svarer hun om han har skader.

Hun sier at i Breiviks tilfelle kan det være passivitet og apati, altså likegyldighet.

Han sier han har apati nå. Har du noen kommentar til det?

- Vel, han er er her nå i alle fall, sier hun.

Uenig Anders Behring Breivik rister på hodet under store deler av Rosenqvist sin forklaring. Han hører på hva hun sier og rister på hodet. Han henvender seg mer enn tidligere til sin advokat. Rosenqvist lister opp trekkene hun mener tyder på at Breivik har en personlighetsforstyrrelse og Breivik rister på hodet etter hvert punkt som blir lest opp i retten.

Hun blir spurt om isolasjonshodepine, et begrep Breivik bruker.

- Isolasjonshodepine er et begrep jeg ikke kjenner. Alle har hodepine av og til. Jeg har arbeidshodepine jeg. Da får han drikke mer vann og ta en tablett da, sier Rosenqvist.

Hun sier hodepine gjerne utløses av stress, og hun vil heller kalle det stresshodepine framfor isolasjonhodepine.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram