Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykiatri og avmakt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiatriens pasienter og pårørende sliter med sykdommen, med behandlingstilbudet, med arroganse i fagmiljøene, med løfter som ikke holdes, med likegyldighet i samfunnet - og med fordommer. Det samme skjer innen rusomsorgen. Dette er fordommer som blir bekreftet når det viser seg at drap begås av forvirrete og syke mennesker som ikke har nådd fram i behandlingsapparatet, enten det gjelder psykiatri eller rus. Og nettopp derfor skal vi advare mot å stemple psykisk syke mennesker som særlig farlige. Det finnes ikke belegg for slike påstander. Psykiatrien handler om et bredt spekter av lidelser. Likevel har vi i løpet av kort tid nå opplevd drap som knytter unge siktede til psykiske lidelser. Pårørende sier at de har ropt om hjelp i årevis.

Vi tror ærlig talt at det knapt finnes noen helsepolitisk eller faglig ansvarlig som har oversikt over tilstanden for barn og unge innen psykiatrien og rusomsorgen, hvis vi skal se situasjonen samlet. Og det må vi. Et høyt antall yngre psykiatriske pasienter har også et alvorlig rusproblem. Selvmedisinering med alkohol og narkotika er heller ikke uvanlig når den faglige hjelpen uteblir. Rus og psykiske lidelser henger sammen slik også hjelpen må henge sammen hvis den skal nytte. Og utvilsomt vil helseminister Ansgar Gabrielsen nå rykke ut på det mest kraftfulle for å forsikre oss om at han vil kreve det som skal til. Det er Gabrielsen flink til.

De alvorlige svakhetene innen psykisk helsevern har vært påpekt så lenge at selv storsatsingen, opptrappingsplanen, kunne forlenges med to år fordi den ble for dyr. Vi ser også store forskjeller mellom kommunene når det gjelder å følge opp planen med pålagte og konkrete tiltak. Mange steder har barne- og ungdomspsykiatrien mistet ressurser. Langtidstilbudet til rusavhengige finnes ikke eller kortes ned og pasientene blir farlige, for seg selv. Det er disse ungdommene som er truet av overdoser og selvmord. Det er selvfølgelig en skam, men fortsatt er dette marginale grupper - i et valgår.