Psykiatrinestor må vitne i Breivik-rettssaken

Randi Rosenqvist er en av sju vitner om Breiviks psyke.

MÅ VITNE: Psykiater Randi Rosenqvist må mot slutten av Breivik-rettssaken vitne. Hun er en av sju personer som skal forklare seg om rettspsykiatri og Breiviks psyke.
FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
MÅ VITNE: Psykiater Randi Rosenqvist må mot slutten av Breivik-rettssaken vitne. Hun er en av sju personer som skal forklare seg om rettspsykiatri og Breiviks psyke. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mot slutten av rettssaken mot Anders Behring Breivik skal retten ta for seg massemorderens psyke.

I perioden 18. til 20. juni har statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh bedt om at sju personer skal vitne om rettspsykiatri. I dag overleverte de deres bevisoppgave til Oslo tingrett.

En av de sju er psykiatrimentor Randi Rosenqvist, bekrefter Engh overfor Dagbladet.

- Bakgrunnen er at hun har uttalt seg og avgitt noen notater om hans helse. Alt som har vært gjort og vurdert skal retten får høre, sier Inga Bejer Engh til Dagbladet.
I til sammen tre notater har Rosenqvist konkludert med at Breivik ikke var psykotisk. Randi Rosenqvist var ikke selv klar over at hun stod på vitnelista da Dagbladet snakket med henne i ettermiddag.

- Jeg forholder meg til det og kommer da til å forklare det jeg skal forklare. Jeg har ingen kommentarer utover det, sier Rosenqvist.
I tillegg er det ventet at de rettsoppnevnte sakkyndige Torgeir Husby, Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas skal vitne. Tidligere er det varslet at Den rettsmedisinske kommisjon, psykiatrisk gruppe skal vitne. Gruppa ledes av Karl Heinrik Melle.

Anders Behring Breivik er for tida under såkalt tvungen observasjon i Ila fengsel, der personell fra Dikemark sykehus følger med på terroristen. Observasjon er et ledd i arbeidet til de nyoppnevnte rettspsykiatriske sakkyndige Tørrissen og Aspaas sitt arbeid.

33-åringen er erklært strafferettslig utilregenlig og tiltalen mot Breivik legger til grunn overføring til tvungen psykisk helsevern, men med forbehold om at påstanden kan endres til ordinær fengselsstraff eller forvaring.