Psykiatripasienter måtte redde medpasient

En psykiatripasient på overnattingspermisjon fra lukket avdeling måtte reddes av medpasienter da han forsøkte å ta sitt eget liv.

OPPGITT: «Petter» (32) og en annen pasient valgte å reise hjem til kameraten og kontakte politiet da han ikke dukket opp til et møte med sykehuset etter å ha vært på overnattingspermisjon fra lukket psykiatrisk avdeling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OPPGITT: «Petter» (32) og en annen pasient valgte å reise hjem til kameraten og kontakte politiet da han ikke dukket opp til et møte med sykehuset etter å ha vært på overnattingspermisjon fra lukket psykiatrisk avdeling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Er det virkelig meningen at en psykiatripasient skal være avhengig av andre psykiatripasienter? spør «Petter» (32).

Tirsdag forrige uke ble en venn og medpasient sendt hjem på overnattingspermisjon fra lukket psykiatrisk avdeling ved Oslo Hospital, som hører til under Louvisenberg Diakonale sykehus.

Sykehuset mente mannen i 40-åra var klar for å sove hjemme, selv om mannen selv mente det var for tidlig, og sa han hadde selvmordstanker, hevder «Petter». De to ble godt kjent da de var innlagt på samme avdeling, og snakket mye sammen i forkant av permisjonen.

- Både han, jeg og en tredje pasient sa ifra om at han i stor grad var suicidal, men de pushet på, forteller 32-åringen.

Da «Petter» ikke fikk kontakt med kameraten og han ikke dukket opp til et avtalt møte på sykehuset klokka 10 neste morgen, ble han for alvor bekymret.

Reddet ut - En ansatt fra sykehuset dro hjem til mannens leilighet, men da de ikke fikk noe svar på døra returnerte de til sykehuset. Der ble det bestemt at de skulle avvente situasjonen ytterligere to timer før de kontaktet nødetatene, hevder «Petter».

- Jeg sa vi ikke hadde to timer, så jeg dro umiddelbart hjem til ham sammen med en annen medpasient. Vi ropte og banket på døra, men fikk ikke kontakt. Til slutt bestemte vi oss for å kontakte politiet.

Etter en stund kom politiet i følge med ambulanse og brannvesenet, som klatret inn i mannen leilighet. Politiet bekrefter at de var på en såkalt «velferdssjekk» på adressen, og at de tilkalte ambulanse.

- Da de sa de hadde funnet ham visste jeg ikke hvordan jeg skulle reagere. Han hadde tatt en overdose medikamenter. Han var i live, men bevisstløs, sier 32-åringen.

- Jeg tenker at det er helt utrolig - han hadde sagt klart ifra om at han ikke burde skrives ut. Og når dette først skjer så er det andre psykiatripasienter som må trå til og redde ham.

- Prøvde si ifra «Petter» frykter kameraten ikke ville overlevd hvis de ikke hadde ringt politiet og tatt seg inn i leiligheten, og mener sykehuset burde ha lyttet mer til pasientene.

- Han sa helt klart ifra, og ba virkelig om hjelp. Det var ikke forsvarlig å skrive ham ut. Jeg mener sykehuset virkelig må ta selvkritikk her, sier han.

Mannens tilstand er nå stabil og han kjenner til at Dagbladet skriver om saken.

- Det er ikke sånn at en person som er innlagt på psykiatrisk avdeling aldri er i stand til å si ifra for seg selv. I dette tilfellet sa flere fra, men han ble likevel sendt på overnattingspermisjon, selv om han nylig hadde vært så syk at han var innesperret, sier «Petter», som ønsker en diskusjon om rutinene rundt slike permisjoner.

Vurderer pasienten Oslo Hospital ønsker ikke å kommentere hendelsen fra forrige uke, men sier på generelt grunnlag at behandlende helsepersonell må vurdere hvordan en skal forholde seg når en pasient ikke møter.

- Når en pasient som er vurdert å ha forhøyet selvmordsfare ikke møter til avtalt tid vil behandler vurdere tiltak som for eksempel å ringe pasient, eller pårørende dersom man ikke får tak i pasienten, sier Hallvard Fanebust, avdelingsoverlege ved psykiatrisk avdeling på Lovisenberg Diakonale Sykehus.

- I siste instans, dersom man vurderer at selvmorsfaren kan være overhengende, reiser man hjem til pasienten for å undersøke situasjonen, og det kan også være aktuelt å kontakte politiet. Tiltak, og begrunnelsen for tiltaket, skrives i pasientens journal.

Om vurderinger som gjøres før en pasient sendes på overnattingspermisjon sier Fanebust at det legges vekt på dialog med pasienten, pårørende og de andre leddene i helsetjenesten som danner støtteapparatet rundt pasienten.

- Noen pasienter er engstelige eller gruer seg til utskrivning, og ønsker et lengre opphold på avdelingen enn behandlingen skulle tilsi. For å skape en gradvis overgang kan det være aktuelt med permisjoner fra avdelingen, inkludert overnattingspermisjoner, for at pasienten etter hvert kan mestre livet i eget hjem, sier Fanebust.

Fanebust forteller at alle postene ved deres psykiatriske døgnavdeling er lukkede, og at bare en liten del av behandlingen foregår på døgnavdeling.

- Hvis selvmordsfare  er en aktuell problematikk,  skal det gjøres ny selvmordsfarevurdering ved endringer i behandlingen, som ved overnattingspermisjon, sier han.

OVERNATTINGSPERMISJON: Mannen i 40-åra var på overnattingspermisjon fra den psykiatriske avdelingen da han tok en overdose medikamenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OVERNATTINGSPERMISJON: Mannen i 40-åra var på overnattingspermisjon fra den psykiatriske avdelingen da han tok en overdose medikamenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer