Psykiatrisk pasient døde på venteværelset

Oversett av pasienter og ansatte i en time. New York-sykehus i hardt vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det tar en time fra 49 år gamle Esmin Green faller om på gulvet på venteværelset på Kings County Hospital i Brooklyn, New York, til noen sjekker hva som har skjedd med henne.

Da er det imidlertid for sent. Kvinnen er død.

Bilder fra overvåkningskameraet på venteværelset som viser den rystende hendelsen sirkulerer nå på nettsteder som YouTube.

Klokken 5.32 19. juni faller Green om på venteværelset til den psykiatriske intensivavdelingen. Kvinnen faller først ned på knærne før hun kollapser fullstendig og blir liggende på magen med hodet ned.

Både andre pasienter og flere sikkerhetsvakter er innom venterommet, men ingen gjør noe forsøk på å hjelpe henne.

Først klokken 6.36 er det en annen ventende som tar affære og varsler personalet. Da er det imidlertid for seint. Kvinnen er død. Den eksakte dødsårsaken er ikke offentliggjort.

Saksøkt i 2007

- Takk gud for overvåkningskameraet, ellers ville kanskje ingen trodd at noe sånt kunne skje, sier Donna Lieberman, som anmeldte forholdet.

Hun er direktør for the New York Civil Liberties Union, (NYCLU) en organisasjon som iveratar siviles rettigheter i tilfeller som dette.

- Det er stor sannsynlighet for at denne saken kan få strafferettslige konsekvenser, og den må bli etterforsket, sier direktøren.

Psykiatrisk pasient døde på venteværelset

Det er allerede varslet at saken får konsekvenser for seks av sykehusets ansatte. To av dem er allerede sparket, fire andre står får tur, ifølge ABC News.

Men sykehuset har flere problemer de må håndtere. 

Tre organisasjoner saksøkte i mai 2007 sykehuset. De forsøker nå å få en slutt på det de beskriver som «fasiliteter hvor psykiatriske pasienter systematisk blir ignorert, hvor de som opponerer mot behandlingen blir straffet med tvangsinjeksjoner.», og står bak offentliggjøringen av overvåkningsvideoen.

De mener sykehuset har en kultur for pasientovergrep og forsømmelser.

Liten hjelp å få

Kings County Hospital er det eneste alternativet for den store populasjonen bestående av økonomisk vanskeligstilte afro-amerikanere.

Men i mottaket er det ofte liten hjelp å få.

Den jamicafødte kvinnen hadde ventet i 24 timer for behandling uten å få hjelp, hevder organisasjonen.  

Først etter det tragiske dødsfallet har New York City lovet å sette i gang en rekke

reformer som skal bedre forholdene ved sykehuset, blant annet ved å garantere kortere ventetid for pasienter.

PASSIV HJELPER: Sikkerhetsvakten reiser seg ikke engang fra kontorstolen for å sjekke den nå avdøde kvinnen.