Psykiatrisk pasient drepte to politimenn

To polititjenestemenn ved Helgeland politidistrikt ble mellom klokka 02.30 og 03.30 i natt skutt og drept under et oppdrag på øya Austbø i Alstahaug kommune på Helgeland. Gjerningsmannen, en psykiatrisk pasient på permisjon, har forskanset seg i et hus på øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjerningsmannen er en mann i midten av 40-årene som er ute på permisjon fra Nordland psykiatriske sykehus i Bodø. Han er ikke pågrepet og har forskanset seg i et hus på Austbø.

En gruppe på ni polititjenestemenn dro i natt ut til Austbø etter at politiet klokken 00.35 hadde fått melding om at mannen hadde fremsatt trusler og var i besittelse av skytevåpen.

Da polititjenestemennene kom til øya, gikk to av dem mot nabohuset til huset der mannen oppholdt seg for å varsle og evakuere dem som var der. Idet de gikk mot nabohuset, avvfyrte mannen skudd mot tjenestemennene med en rifle. De andre polititjenestemennene høre tre skudd.

- De to var egentlig ikke i aksjon mot mannen da de ble skutt og drept, sier pressemedarbeider Anne Severinsen ved Helgeland politidistrikt til NTB.

Evakuering

Alle beboerne i området er evakuert og samlet i et forsamlingslokale på øya, som har i alt 80-120 innbyggere. Skolebarna holdes borte fra skolen som ligger i nærheten.

I tillegg til de sju tjenestemennene fra Helgeland politidistrikt, er åtte politifolk fra Mo i Rana på vei for å delta i aksjonen. Også Kripos er på vei.

Det var Nordland psykiatriske sykehus som varslet politiet etter at mannen hadde ringt inn trusler mot de ansatte og mot folk som eventuelt ville nærme seg bolighuset.

Ifølge Severinsen var mannen på ferie på Austbø.

Paranoide trekk

Mannen som har forskanset seg, ringte i går til Nordland psykiatriske sykehus. I løpet av samtalen, viste mannen symptomer som gjorde at sykehuspersonalet konkluderte med at han var svært syk.

- Han hadde sterke paranoide trekk. Så sterke at han ikke kunne være ute, fortalte sykehusdirektør Atle Aas til NRK Dagsnytt. De ansatte på sykehuset tok dermed i går kontakt med politi og helsemyndigheter sånn at de kunne hente inn mannen.

Direktøren sa videre at sykehuspersonalet var klar over at mannen hadde våpen.

(NTB/Dagbladet :på nettet)