Psykiatrisk pasient fikk vaskebøtte som do

I stedet for å reparere doen til den psykiatriske pasienten (19), satte sykehuset inn en bøtte på rommet. Dopapir glemte de. Da familien kom på besøk, lå gutten i sin egen avføring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa Fedrelandsvennen forteller om Johannes i dag. Gutten (19) er psykiatrisk pasient på lukket avdeling ved Vest-Agder Sentralsykehus.

Susanne Horntvedt Jacobsen er mor til den alvorlig syke gutten som ble tvangsinnlagt allerede som 15-åring. Gutten er nå 19 år gammel og innlagt på lukket avdeling ved Vest-Agder Sentralsykehus (VAS). Familien bor en halvtimes kjøring unna og er ofte på besøk på VAS.

Full av bæsj

Horntvedt Jacobsen og datteren hennes fikk sjokk da de kom på besøk til den svært syke gutten for to uker siden. Midt på gulvet i rommet sto en vaskebøtte med avføring og urin. På senga lå sønnen Johannes med avføring over klærne sine og på sengetøyet. Rommet stinket.

- De hadde satt inn en vanlig vaskebøtte på gulvet til ham. Da vi kom på besøk, var det avføring og urin i den. Sønnen min lå på senga, full av avføring. Grunnen var at doen på rommet var stengt, sier moren til Dagbladet.no. Hun jobber selv som hjelpepleier i Flekkefjord kommune. Johannes er svært syk og mangler språk.

- Du blir - det skulle ikke kunne skje i dagens samfunn. Han er helt hjelpeløs og kan ikke forsvare seg. Det er så hårreisende! Jeg kunne ikke ha tenkt på å gjøre noe sånt mot en pasient, jeg kunne aldri ha godtatt det. Det er uverdig, sier hun.

- Vi kom midt oppi det. Men på en måte er jeg glad for at vi kom da og fikk se galskapen.

Horntvedt Jacobsen måtte selv ta av sengetøyet og gjøre personalet oppmerksom på rommet. Personalet beklaget, men mente at de hadde tilbudt å følge gutten til et ordentlig toalett før familien kom på besøk. Vaskebøtta ble tømt, men ble deretter satt inn igjen på rommet.

«Bare en psykiatrisk pasient»

Sykepleieren opplyste at toalettet på rommet hadde blitt reparert med én gang hvis gutten hadde vært en vanlig somatisk pasient, men at teknisk avdeling ikke prioriterte å komme når det «bare» rammet en psykiatrisk pasient.

- Det er mennesker i psykiatrien også. De burde ta ekstra vare på de syke her, de kan ikke ta vare på seg selv, mange av dem. Det er ikke rett, sier Horntvedt Jacobsen fortvilet.

Dagen etter besøket ringte hun til sykehuset og forlangte at sønnen skulle få bytte rom. Da hadde toalettet vært i ustand i en ukes tid.

- Jeg måtte krangle meg til det. Jeg sa at «nå skal han ha det!» Det går bare ikke an. Det går bare ikke an, gjentar hun.

Hverdagen til familien har vært preget av sønnens sykdom i syv år. Fremdeles er gutten uten diagnose.

- Vi eksisterer, men vi lever ikke. Tankene kretser rundt Johannes - gjør de det beste de kan for ham? Kan vi stole på dem? Han er helt hjelpeløs i systemet, sier hun.

- Dét er vi også.

«Godt utstyr, dyktige fagfolk, menneskelig omsorg», står det på sykehusets hjemmeside.

Fylkeslegen: - Uakseptabelt

Fylkeslege Kristian Hagestad mener det var uakseptabelt å sette inn en vaskebøtte til den alvorlig syke pasienten.

- Dette bryter med det vi kan anse som alminnelig menneskelig verdighet. Det er uakseptabelt, og jeg går ut fra at sykehusets ledelse er like interessert i å finne ut av dette som fylkeslegen. Det burde de iallfall være, sier Hagestad.

Dagbladet.no har ikke klart å komme i kontakt med ledelsen ved Vestagder Sentralsykehus.

<B>FIKK BØTTE PÅ ROMMET: Den psykiatriske pasienten fikk satt inn en bøtte på rommet da toalettet sviktet. Toalettpapir fulgte ikke med.