Psykisk helse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rådet for psykisk helse og Mental Helse må ta et ansvar for utviklingen på det psykiske helsefeltet, skriver Grethe Horn Mathismoen i Dagbladet 16/4. Det ansvaret vedkjenner vi oss. Vi jobber for bedre hjelp til mennesker med psykiske problemer og påvirker utviklingen mot raskere og nærmere hjelp. Det bygges nå opp et hjelpeapparat knyttet til den enkeltes hverdag, som erstatning for 12 000 døgnplasser som ble avviklet mellom 1960 og 1996.

Opptrappingsplanen for psykisk helse ble vedtatt, ikke for å spare penger, men for å satse mer og i en ny retning på psykiatri og psykisk helse. Årelange institusjonsopphold med liten bedring for den syke, var et tilbud som måtte avvikles. Vi har likevel fortsatt mange sengeplasser og flere per innbygger enn de fleste andre land i Europa.

Vi er også rystet over de alvorlige mangler i hjelpeapparatet som nylig er dokumentert av Helsetilsynet og Riksrevisjonen, og vi er smertelig klar over at mangler rammer hardt de som har de største behovene. Helsedirektoratet har gått gjennom tilbudet i spesialisthelsetjenesten, og kartleggingen viser at mange utskrivingsklare pasienter opptar sengeplasser, fordi tilbudet i kommunene fortsatt ikke er godt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer