Psykisk syk plassert i anleggsbrakke

Dette er boligen Hammerfest kommune tilbyr. Brakka ligger på tungt trafikkert anleggsområde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 40 år gammel psykisk syk mann som nylig ble utskrevet fra flere måneders opphold på psykiatrisk institusjon, har nå fått botilbud i en anleggsbrakke i Hammerfest kommune.

Brakka ligger et stykke unna bykjernen av Hammerfest med et steinbrudd som nærmeste nabo. Kommunens tilbud til den psykisk syke har fått både politiet og ikke minst 40-åringen selv til å reagere.

- Tre ganger har jeg fått beskjed om at alt var i orden, men hva er det jeg kommer hjem til? Et anleggsområde med tungtrafikk, kanskje døgnet rundt, sier mannen til Finnmark Dagblad.

Innlagt etter væpnet aksjon

I vinter ble 40-åringen pågrepet etter en flere timer lang væpnet aksjon, der politiets spesialtrente beredskapstropp fra Oslo politidistrikt ble satt inn i aksjonen.

Mannen, som på det tidspunktet ble betegnet som psykotisk, hadde da forskanset seg med våpen i en enebolig i Hammerfest. Han hadde også tømt bensin i inngangspartiet.

I huset ble det beslaglagt et ladd helautomatisk skytevåpen, økser, kniver, hasj og amfetamin.

Onsdag 23.mai ble mannen flyttet fra tvangsavdelingen ved Åsgård sykehus til frivillig psykisk helsevern. Dagen etter skrev mannen seg ut av sykehuset.

HER BOR HAN: Den 40 år gamle mannen pågrepet under væpnet aksjon fikk tilbud fra kommunen om å bo i anleggsbrakke utenfor Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen/Finnmark Dagblad
HER BOR HAN: Den 40 år gamle mannen pågrepet under væpnet aksjon fikk tilbud fra kommunen om å bo i anleggsbrakke utenfor Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen/Finnmark Dagblad Vis mer

Da hadde ikke Hammerfest kommune fått i stand noe botilbud til mannen, og han ble plassert på et hotell i byen. Deretter ble han på nytt innlagt på Åsgård sykehus i påvente av at kommunen skulle finne et bosted for ham.

Nå er den 40 år gamle mannen plassert på brakke.

- Her skulle alt være klappet og klart. Det sa de før jeg kom, sier han og dytter i en vegg som lett kan skyves fram og tilbake som en teltduk, skriver Finnmark Dagblad.

De forteller også at brakkevinduene er festet med fire låser, og at et forsøk på åpne ett av vinduene for å lufte resulterte i at det falt i fanget på 40-åringen.

- Kommunen ikke forberedt

Politiinspektør i Vestfinnmark politidistrikt, Morten Daae, er kritisk til at Hammerfest kommune ikke hadde hjelpeapparat og botilbud på plass, da mannen ble utskrevet.

- Kommunen var ikke forberedt på at mannen skulle komme hjem til Hammerfest. Jeg mener de har vært altfor sene med å forberede et botilbud til ham, sa politiinspektør Daae til avisen før kommunen hadde tilbudt 40-åringen å bo på anleggsbrakke.

Fungerende sektorleder for sosiale tjenester i Hammerfest kommune, Jørn Olsen, forteller at de jobber for fullt med å løse saken.

Psykisk syk plassert i anleggsbrakke

- Saken har jeg visst om hele tiden, men at boligen ikke var i fullverdig stand kjente jeg ikke til. Selv har jeg ikke sett brakka, men det jobbes imidlertid på spreng med å få utbedret mangler, sier Jørn Olsen.

Har hørt rykter

Selv mistenker den 40 år gamle mannen at det er andre årsaker til at han har havnet på brakke på et anleggsområde.

Da han var innlagt på Åsgård sykehus hørte han rykter om at folk i hans gamle nabolag fryktet for barna på grunn av ham, og at det i et annet nabolog hvor han bodde tidligere ble satt i gang underskriftskampanje mot at han skulle flytte tilbake.

- Slikt er sårt å høre. Men dersom folk er redde, så vil jeg ikke bo der jeg bodde før, sier mannen, som nå er medisinert og betegnes som frisk.

Politiet deler imidlertid ikke denne oppfatningen, og er skeptisk til at han ble overført til frivillig psykisk helsevern.