Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykisk syke blir rusmisbrukere

De fleste tunge rusmisbrukere er psykisk syke før de begynner å ruse seg. Det viser en undersøkelse i Oppland og Hedemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man kan spørre seg om rusmisbruket faktisk er en form for selvmedisinering for å dempe symptomene, sier forskerne bak undersøkelsen Anne Landheim og Kjell Bakken ved Østnorsk kompetansesenter for rusrelaterte problemer til Aftenposten. De mener dagens behandlingstilbud ikke er tilpasset misbrukerne.

Nærmere 80 prosent av de tunge narkomane og alkoholikere har alvorlige psykiske lidelser før de blir rusmisbrukere. Nå etterlysere forskerne bak undersøkelsen et behandlingstilbud som kan fange opp disse menneskene:

- Rusfeltet må tilføres større psykiatrisk kompetanse, slik at det kan gis en integrert behandling av rusproblemene og de psykiske lidelsene, sier forskerne til avisa.

90 prosent av misbrukerne i undersøkelsen har hatt psykiske lidelser i løpet av livet, og 85 prosent oppgir at de fremdeles sliter. For de fleste dreier det seg om alvorlige depresjoner og/eller angst.

- De skulle hatt et helt annet tilbud enn det de får. Organiseringen av russektoren avspeiler ikke klientenes faktiske problemer og behov. Rusmisbruket og den psykiske lidelsen må behandles samtidig, sier forskerne.

Hele Norges coronakart