Psykisk syke får strengere straffer

En frisk butikktyv får vanligvis en bot. Er du psykisk syk, kan du dømmes til innleggelse på psykiatrisk sykehus i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- På denne måten får de psykisk syke en sanksjon som tidsmessig er langt mer vidtgående enn den andre kriminelle får, forteller Birgitte Kofod Olsen, avdelingsleder i Institut for Menneskerettigheder til Politiken.

Det danske Rådet for Socialt Udsatte og Institut for Menneskerettigheder har undersøkt 100 dommer for psykisk friske og syke mennesker, og er kommet fram til at danske domstoler diskriminerer sinnslidende.

(Dagbladet.no) Ifølge Politiken blir mange av de psykisk syke som blir tatt i milde lovovertredelser som tyveri dømt til behandling på psykiatrisk sykehus. Her har overlegen fem år til å bestemme når behandlingen skal avsluttes.

- Det samme finnes nok parallelt i Norge, mener Kristian Andenæs, professor i rettssosiologi.

- Vi har en tilsvarende mulighet til å dømme mennesker til forvaring. Dette idømmes for lengre tid, og skal være et spesialvirkemiddel overfor personer som anses for farlige eller psykisk syke, og hvor det er stor gjentakelsesfare for kriminelle handlinger.

En person som blir dømt til forvaring risikerer i realiteten å få en betydelig lengre straff, i følge Andenæs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer