Psykisk syke soldater får ikke medalje

Forsvarssjefen som har besluttet dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske soldater som pådrar seg psykiske skader under internasjonale operasjoner, får ikke Forsvarets medalje for sårede i strid. Det er Forsvarssjefen som har besluttet at psykiske skader ikke kvalifiserer til medaljen, skriver VG.

Det eneste unntaket er dersom skadene kan knyttes direkte til ekstremt fangenskap, selvmordsoperasjoner eller meget alvorlige gisselsituasjoner.

I Danmark kan soldater få medaljer på grunn av psykiske senskader, men generalmajor Kristin Lund, som er Forsvarets veteraninspektør, mener at dekorasjonen må henge høyt.

- Den bør forbeholdes de som får en fysisk eller psykisk skade direkte relatert til krigshandlinger. Dette i motsetning til den danske medaljen som tildeles kun på bakgrunn av diagnose, sier Lund.

Hun mener at å gi en slik medalje kan hindre psykisk syke veteraner i å bli friske fordi det innebærer en premiering av det å bli skadd.

Anders Grindaker i Støtteforeningen for veteraner, Siops, har et helt motsatt syn.

- Kjører du ut av leiren og får et kjøttsår av en splint i armen som tapes på stedet, så kan du få medaljen «Såret i strid». Men kjører du ut av leiren gang på gang med frykt for å bli tatt av miner - en frykt som setter seg i nervesystemet og på sikt kan føre til psykiske skader - så får du ikke medaljen, sier han.

Grindaker mener skillet mellom psykisk syk og syk bør oppheves slik at medaljen også kan tildeles veteraner med diagnosen posttraumatisk stresslidelse. (©NTB)