- Psykisk tortur

ÅLESUND (Dagbladet): Herredsrettsdommer og spesialist på internasjonal rett Finn Lynghjem holdt en tordentale mot politiets og påtalemyndighetens behandling av Sveinung Rødseth i Frostating lagmannsrett i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lynghjem ble støttet av Rødseths tidligere svigerfar Alf Nerland. Begge snakket om psykisk terror.

Lynghjem var den første advokaten som påtok seg forsvarsoppgave for Rødseth i forbindelse med fengslingsmøtet i september 1981.

- Fra avhørene startet og fram til det første fengslingsmøtet var der en total tilsidesettelse av alle former for rettssikkerhetsgarantier. Til tider grenset avhørene til psykisk tortur, noen ganger var det over grensen.

- Skjerpet avhør

Finn Lynghjem, som har hatt i oppdrag å ivareta menneskerettigheter i flere land rammet av krig, sammenliknet avhørsmetodene i denne saken med metoder Norge ellers ikke vil vedkjenne seg. For tida er han stasjonert i Bosnia-Hercegovina.

- Det er mulig å bryte ned personer gjennom vedvarende avhør uten hvile. Rødseth ble utsatt for det vi kaller skjerpet avhør. Det forelå et sterkt psykisk press mot ham. Han hadde kanskje en uberettiget skyldfølelse. Med det presset han ble utsatt for, forundrer det ikke meg at han forklarte seg som han gjorde, sa Lynghjem.

- Gal forklaring

Lagmann Olaf Jakhelln spurte om han mente at Rødseth hadde forklart seg galt.

- Ja, og da bygger jeg blant annet på at hans kone hele tida har stått på hans side. Det samme har hans foreldre og svigerforeldre gjort. En familie med en barnemishandler blant seg opptrer ikke samlet. Det sier jeg ut fra erfaringer i flere land.
Finn Lynghjem forsøkte å få hentet inn ekspertise som hadde kunnskaper om beinskjørhet hos Rødseths barn Therese, men han nådde ikke fram. I stedet ble han skiftet ut med høyesterettsadvokat Olav Hestenes.

- En farse

Tidligere svigerfar Alf Nerland sa i retten i går at han de to første dagene etter pågripelsen gjorde alt han maktet for å få skaffet advokat til May-Britt og Sveinung Rødseth.

- Politiet sa det var helt unødvendig med advokat. Vi fikk aldri fram vårt syn på denne saken, heller ikke da den gikk for Frostating lagmannsrett første gang. Det hele var en farse, en dårlig teaterforestilling, sa Nerland.

SVIGERFAR VITNET: Tidligere svigerfar Alf Nerland sa i går at Sveinung Rødseth ble utsatt for psykisk terror under avhør.