Psykiske ettervirkninger etter abort

Ikke noe område innen medisin og helse bør være tabuisert, heller ikke kvinners reaksjoner på abort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg mener at kvinner, og også menn, bør få mer kunnskap om forhold som har med abort å gjøre. Dette gjelder både spontan og provosert abort. Mange kvinner går ensomme med sine vanskelige tanker og følelser. Kvinnene som deltok i en undersøkelse jeg har utført etterlyste mer informasjon og oppfølging fra helsevesenets side.

Studien ble utført ved Sykehuset Buskerud, Drammen, i årene 1998 til 2004. Med meg i arbeidet hadde jeg professorene Øivind Ekeberg og Torbjørn Moum, begge ved Avdeling for adferdsfag, Universitetet i Oslo, og spesialist i gynekologi, overlege Anne Sejersted Bødtker, som er overlege ved gynekologisk avdeling på Sykehuset Buskerud.

Studien omfattet både kvinner som hadde hatt en provosert abort (80 kvinner) og kvinner som hadde hatt en spontan abort (40 kvinner). I det følgende vil jeg fokusere mest på kvinnene som hadde gjennomgått en provosert abort.

Kvinnene ble intervjuet ti dager (kalt T1), seks måneder (T2), to år (T3), og fem år (T4) etter aborten. Ved alle intervjutidspunktene fylte kvinnene selv ut psykologiske tester. De ble også stilt åpne spørsmål om hvilke tanker og følelser de hadde i forhold til aborten de hadde gjennomgått, men disse svarene har ikke blitt analysert ennå. I det første intervjuet ble det søkt fastslått hvordan kvinnenes psykiske helse hadde vært forut for aborten. Av kvinnene med provosert abort som ble spurt om å være med, sa 46% ja til å bli med (50% av kvinnene med spontan abort sa ja). Av de 80 kvinnene med provosert abort som ble med i undersøkelsen, var det 70 kvinner som deltok på alle fire intervjutidspunktene (39 av de 40 kvinnene med spontan abort fullførte). Av de ti kvinnene med provosert abort som falt fra underveis, var det sju av dem som sa at de ikke ville være med mer fordi det ble for vanskelig for dem å svare på spørsmål om aborten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer