Psykiske problemer svært utbredt i fengslene

Psykiske lidelser er betydelig mer utbredt blant domfelte i norske fengsler enn ellers i befolkningen. Nær tre av fire fanger lider av personlighetsforstyrrelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en ny undersøkelse som Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helse sør-øst har gjennomført. Undersøkelsen er den mest omfattende som er gjort på dette feltet i Norge.

Et landsdekkende utvalg av fanger er blitt undersøkt. Hele 92 prosent av utvalget hadde på undersøkelsestidspunktet tegn på personlighetsforstyrrelse eller en annen psykisk lidelse. Forekomsten av lidelsene var langt høyere enn i befolkningen for øvrig.

Flertallet rammet Mest utbredt var personlighetsforstyrrelser. Hele 73 prosent i utvalget viste symptomer på en eller flere slike forstyrrelser, med antisosial som den klart vanligste. Tegn på antisosial personlighetsforstyrrelse ble observert hos 59 prosent av de 821 fangene som ble undersøkt.

Forekomsten er langt lavere i befolkningen som helhet. Blant innbyggere i Oslo er utbredelsen av personlighetsforstyrrelser blitt målt til 13 prosent.

Samtidig er fordelingen av personlighetsforstyrrelser annerledes enn i befolkningen som helhet. Den såkalt «eksentriske» typen, som paranoid eller schizofren, er vanligst i den generelle befolkningen, mens den «dramatiske» typen, som antisosial eller ustabil, er minst vanlig. I fengslene er det omvendt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer