- Psykiske sykdommer er ikke akseptert i det pakistanske miljøet

Drapstiltalte Shahzad Khan (31) forklarte seg i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En tydelig nervøs Shahzad Khan startet like etter klokka 13 sin forklaring i Oslo tingrett i dag. Han står tiltalt for å ha drept sine tre søstre under særdeles skjerpede omstendigheter.

Trippeldrapet på Kalbakken

• 1. oktober 2006 ble Sobia Khan (27), Saadia Shaheen (24) og Nafisa Shaheen Khan (13) drept i en bolig på Kalbakken i Oslo. De ble alle drept med gjentatte øksehogg mot hodet, i tillegg ble Saadia Shaheen skutt en rekke ganger i hodet og kroppen.

• Kort tid etter ble deres 30 år gamle bror, Shahzad Khan, pågrepet og siktet av politiet. Broren har en historie med psykisk lidelse, og den nærmeste familien mener det er svikt i helsevesenet som er årsak til drapet. Familie og kjente gir til dels motstridende opplysninger om forholdene innad i familien. Noen peker mot æresdrap, andre legger vekt på at den drapssiktede 30-åringen har store psykiske problemer.

• Rettssaken mot Shahzad Khan starter i Oslo tingrett i dag. Han står tiltalt for drap under særdeles skjerpede omstendigheter.

Khan innledet forklaringen om å fortelle om sin til tider vanskelige oppvekst.

Store deler av oppveksten skjedde i Pakistan, og han tegnet et bilde av en streng mor.

- Det er et helvete å være eldstemann i familien, uttalte han.

Ser sin døde mor

31-åringen brukte mye tid på å forklare seg om forholdet til moren.

- Søsknene mine sa mor døde på grunn av meg, sa han flere ganger.

Etter at moren ble alvorlig syk på 1990-tallet, reiste tiltalte med henne til Pakistan fordi hun ønsket å dø i hjemlandet. Han skal ha vært den eneste i familien som var hos henne da hun døde i 1994.

MØTTE LILLEBROREN: Tiltaltes yngste bror var den første som kom til åstedet. Der møtte han tiltalte.
MØTTE LILLEBROREN: Tiltaltes yngste bror var den første som kom til åstedet. Der møtte han tiltalte. Vis mer

Tre år senere begynte 31-åringen å høre morens stemmer og se syner av henne, noe han gjør fremdeles. De kan ha samtaler, og tiltalte hevder han kan føle henne. 

Tiltaltes forsvarer, Frode Sulland, spurte om sin klient om moren hans noen gang fortalte ham hva han skulle gjøre.

- Ja, hun forteller hvordan jeg skal behandle søsknene mine, svarte han.

Dommer Torstein Hellesnes lurte på hva moren mente om "det som skjedde" oktober i fjor?

- Hun mener ikke så mye. Noen ganger kritiserer hun meg, andre ganger sier hun at gjort er gjort, svarte tiltalte.

Khan sier han ikke fikk hjelp for sine psykiske problemer før i 2003.

- Psykiske sykdommer er ikke akseptert i det pakistanske miljøet, sa han i retten.

Les også: - Min døde mor kommer til meg i drømmene mine

Forsørget familien

- Psykiske sykdommer er ikke akseptert i  det pakistanske miljøet

Khan tegnet et bilde av seg selv som familiens forsørger. Han måtte betale alle regninger, husleien og sørge for at søsknene hadde det de trengte. Selv om flere av søskenene hadde jobb, var det han som måtte sørge for å skaffe det familien trengte.

- De andre brukte pengene på stæsj, sa 31-åringen, men måtte senere innrømme at Saabia kjøpte inn noe mat, og at søstrene betalte sine egne og lillesøsterens klær.

Khan jobbet som drosjesjåfør, men var i tiden før drapet sykemeldt på grunn av sine psykiske problemer.

Innrømmet pengekrangel

- Det var mye krangling, særlig mellom Sobia og meg, forklarte tiltalte i retten. Han innrømmet å ha hatt en årelang pengekrangel med sin eldste søster. Ifølge Khan skyldte hun ham 90.000 kroner etter at han betalte for reparasjonen av en bil hun krasjet etter å ha kjørt uten sertifikat. En av brødrene skal også ha skyldt ham 50.000 kroner.

Da Khan fikk en kraftig baksmell på skatten, begynte han å mase om pengene, forklarte han i retten i dag. Skattekravet hadde forfall i august 2006, men ble ikke betalt innen fristen.

Aktor hevder Khan betalte en restskatt på 80.000 kroner like før han drepte sine tre søstre. I retten i dag sa imidlertid 31-åringen at han ikke husker å ha betalt disse pengene.

Den store restskatten skal ha bakgrunn i at Khan er innblandet i den såkalte drosjesaken i Oslo, der flere drosjesjåfører er mistenkt for å ha unndratt skatt.

Utover pengekrangelen betegnet Khan forholdet til søstrene som greit. Han skal ikke ha blandet seg inn i hvordan de gikk kledt eller hvilke kjærester de hadde.

- Hvordan forholder du deg til muslimsk kultur, spurte forsvarer Sulland.

- Jeg er ganske norsk, svarte tiltalte. 

 Ville ha lukkede dører
Tiltaltes forsvarer fikk ikke medhold i at Khan skulle forklare seg bak lukkede dører.

- Retten er meget tilbakeholden med å gi en tiltalt i en straffesak det privilegium å kunne avgi sin forklaring for lukkede dører. Belastningen ved å forklare seg i noen timer for publikum bør ikke være den største etterfølgende belastningen ved handlingen (drapene red.anm), sa dommer Torstein Hellesnes.

Trippeldrapstiltalte Shahzad Khan (31) måtte derfor avgi sin forklaring med både presse og publikum til stede. 

Aktor og forsvarer ønsket også at Khans brødre skulle få forklare seg bak lukkede dører. Dette fikk de medhold i. I tilegg går forklaringen til professor Torleiv Rognums, som har obdusert ofrene, uten publikum tilstede i salen.

Det samme gjør deler av forklaringen til åstedsgranskeren som skal fortelle om hva politiet fant på åstedet. Kun detaljer om ofrene vil bli unndratt offentligheten, dette av hensyn til deres ettermæle.

Khan står tiltalt for å ha drept sine tre søster under særdeles skjerpede forhold. Han erklærte seg delvis skyldig da rettssaken startet i dag. 

Khan vil fortsette sin forklaring i morgen. Dagbladet.no følger rettssaken.

TILTALT: Shahzad Khan (31).
<B>DREPT</B>: Nafisa Khan (13)
<B>DREPT</B>: Saadia Shaheen (24)
TIL STEDE: Sosialantropolog Unni Wikan er til stede i retten i dag.
<B>TILTALT</B>: Firebarnsfar Shahzad Khan

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer