Psykolog: - Pers reaksjon er ikke spill for galleriet

Per Orderuds voldsomme psykiske reaksjon skyldes enten at han føler seg uskyldig dømt - eller at han hadde bygd seg opp altfor urealistiske forventninger om frifinnelse, mener spesialpsykolog John Sandstrøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når så alt går tapt, er ikke veien lang til kanten av stupet. Per Orderud hadde aldri før vært straffedømt. Før trippeldrapet hadde han ingen erfaring med politi og påtalemyndighet. I tillegg kommer det at han og kona var på nippet til å slippe unna tiltale. Først da riksadvokatens kontor kom på at de kunne ta dem for medvirkning , ble de tiltalt, sier Sandstrøm.

Han mener det ufattelige nå har gått opp for Per Orderud som fredag ble innlagt ved Ahus - tidligere Sentralsykehuset i Akershus - på ubestemt tid.

- Per Orderud er dømt to ganger for å ha medvirket til drapene på sin søster og sine foreldre. Han er fratatt all ære som jurist ved at han har forfalsket dokumenter. Dyra må slaktes. Gården står i fare. Han får ikke leve med kona. Han har intet annet enn sine minner.

Reell tilstand

Spesialpsykologen er overbevist om at sammenbruddet ikke er spill for galleriet:

- Tilstanden er reell. Ellers ville sykehuset aldri ha tatt imot ham. Her er det nok mistanke om alvorlig sinnslidelse. Tar jeg ikke mye feil, blir diagnosen stilt til «reaktiv depresjon med mistanke om suicidalfare». Med reaktiv menes en reaksjon i etterkant, når alvoret har sunket inn.

John Sandstrøm understreker at reaksjonene til Per og Veronica Orderud tilfredsstiller hans forventninger til uskyldig dømte.

- Jo fjernere man oppfatter seg å være fra den handling man er tiltalt for, jo bitrere og urettferdigere oppleves det å bli felt. Per opplever at han taper alt, sier han.

Forskjellig reaksjon

- Veronica synes å være en person med kontrollbehov, en skikkelig og ordentlig kvinne på alle måter. Dommen føles så i strid med hennes selvopplevelse, mener Sandstrøm.

Sandstrøm har merket seg den markante forskjellen på hvordan de fire trippeldrapstiltalte har taklet torsdagens fellende kjennelse:

- Per og Veronica har brutt sammen. Kristin virker å ha forsont seg med sin skjebne og ser relativt lyst på livet. Lars Grønnerød er profesjonell, han bruker galgenhumor som sin fremste beskyttelse.

Det er utført lite forskning på justismordofre. Det synes Sandstrøm er synd.

- Et slikt prosjekt ville vært svært interessant. Kanskje vi kan håpe på å få en justismordkommisjon i Norge.