Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykolog: - Sexdukker kan forhindre overgrep mot barn

Politiet har ikke funnet rettspraksis for om det er ulovlig å bestille sexdukker framstilt som barn.

BARNESTØRRELSE: Her er øyeblikket da tollerne oppdager sexdukkene i barnestørrelse på Gardermoen. Klippet er fra TV-serien «OSL 24-7» som har premiere på Viasat 4, mandag 6. mars. Video: Viasat 4 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at tolletaten og Kripos har beslaglagt foreløpig 21 sexdukker bestilt fra utlandet av norske menn, henger minst to spørsmål i lufta: Vil slike dukker lede til seksuelle overgrep mot barn - og er det straffbart etter norsk lov å bestille slike dukker?

LYS ELLER MØRK: Dukkene er utstyrt med to parykker. Foto: Sør-Vest politidistrikt.
LYS ELLER MØRK: Dukkene er utstyrt med to parykker. Foto: Sør-Vest politidistrikt. Vis mer

- Dukkene er svært virkelighetsnære, og det er mulig at seksuell omgang med dukkene kan bryte ned barrierer mot å begå overgrep mot barn.

Dette er en formulering i en pressemelding fra Kripos om tollbeslag av 21 dukker, beskrevet som «sexdukker framstilt som svært naturtro barn».

Dukkene veier 15 kilo, er en meter lange og på størrelse med barn i fire til seks års alder. De er blitt levert delvis påkledd, innpakket i tepper og ustyrt for å kunne varmes opp.

UNDERTØY: Dukkene blir levert med sexy undertøy. Foto: Sør-Vest politidistrikt.
UNDERTØY: Dukkene blir levert med sexy undertøy. Foto: Sør-Vest politidistrikt. Vis mer

- Ingen sammenheng

Psykologspesialist Pål Grøndahl jobber blant annet med fagfeltene overgrep mot barn og pedofili.

Han har sett på Kripos-beskrivelsen fra sitt faglige ståsted, og kommer med en annen konklusjon:

- INGEN FAGLIGE BEVIS: psykologspesialist Pål Grøndahl. Foto: Nina Hansen, Dagbladet.
- INGEN FAGLIGE BEVIS: psykologspesialist Pål Grøndahl. Foto: Nina Hansen, Dagbladet. Vis mer
PAKKE FRA UTLANDET: Tollere på Gardermoen har beslaglagt ialt 21 slike pakker siden oktober i fjor. Foto: Sør-Vest politidistrikt. 
PAKKE FRA UTLANDET: Tollere på Gardermoen har beslaglagt ialt 21 slike pakker siden oktober i fjor. Foto: Sør-Vest politidistrikt.  Vis mer

- Det er ingen verdens ting som peker mot at det er en sammenheng mellom dukker og overgrep mot barn, sier Grøndahl til Dagbladet.

Han tar forbehold om at han ikke har lest alt, men han har vært gjennom mye forskning og faglitteratur på feltet.

- Jeg har ikke funnet noe forskning som trekker noen sammenheng fra sexdukker videre til overgrep mot barn. Derimot vil jeg tro at sexdukker kan forhindre overgrep mot barn, sier Grøndahl og utdyper:

- Det er menn med slik seksuell dragning som vil ta konsekvensen av at sex med barn er ulovlig og skaffer seg dukker isteden.

- Kan senke terskelen

Grøndal avviser heller ikke Kripos' hypotese om at «dukkene kan bryte ned barrierer», selv om han ikke har funnet noe psykologfaglig belegg for det.

- For de som er utstyrt med den minste moralske kompasskursen, er nok terskelen lavere for å gå videre, sier psykologspesialisten.

Sør-Vest politidistrikt i Stavanger etterforsker fire menn i distriktet etter at tollvesenet videresendte fire beslaglagte barnedukker på Gardermoen med tilknytning til de fire navnene.

Seksuell barneinteresse

- Sexdukkene er framstilt som barn, og dette gir mistanke om seksuell interesse for barn. Det var årsaken til at vi aksjonerte og gjennomførte ransaking hos de fire etter rettslig kjennelse i en koordinert aksjon, der også Kripos var med, skriver politiadvokat Erik W. Rand i en mail til Dagbladet.

Etter ransaking og avhør er alle fire siktet og under etterforskning for brudd på straffelovens paragraf 311.

Tre er løslatt mens fjerdemann er varetektsfengslet i to uker.

Han er ikke fengslet på grunn av dukkebestillingen, men fordi politiet under ransakingen fant overgrepsmateriale med bilder av barn i seksualiserte situasjoner.

Ikke rettspraksis

Retten etterkom politiets krav om varetekt med brev- og besøksforbud utfra faren for bevisforspillelse.

Den varetektsfengslede mannen er det Dagbladet forstår i 30-årene. Det er et betydelig spenn i alder på de fire som er siktet.

- Er det ulovlig å kjøpe sexdukker framstilt som barn ?

- BLIR UVEL: Tolloverinspektørene Nina Fossum og Birgitte Hansson sammen med fungerende avdelingsdirektør Jørn Ferner Bergersen i Tolletatens etterretningssenter med en beslaglagt sexdukke. Foto Tolletaten.
- BLIR UVEL: Tolloverinspektørene Nina Fossum og Birgitte Hansson sammen med fungerende avdelingsdirektør Jørn Ferner Bergersen i Tolletatens etterretningssenter med en beslaglagt sexdukke. Foto Tolletaten. Vis mer

- Jeg er ikke kjent med at slike saker er prøvd for retten tidligere, men nå ønsker Sør-Vest politidistrikt å gjøre dette. Slike dukker rammes av straffelovens paragraf 311, som forbyr seksualisering av barn. Etterforskningen får avklare om det er de siktede som har bestilt dukkene og om de har visst hva de har bestilt, skriver politiadvokat Erik W. Rand.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media