Psykolog advarer mot lokomotivet Thomas

Barn bør ikke se fjernsynsprogrammer eller videoopptak med det lille lokomotivet Thomas og vennene hans, mener en britisk psykolog. Jernbanelivet på den oppdiktede øya Sodor er nemlig for voldsomt for de små.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brian Young, som foreleser i psykologi ved universitetet i Essex i Øst-England, syns det blir for mange avsporinger, kollisjoner og andre uhell. Selv om ingen noen gang kommer til skade i dukkefilmulykkene, kan barna bli skremt fra å reise med virkelige tog, sier Young.

- Thomas-filmene er ment for barn som er så små at de ennå ikke har begynt på skolen. Disse barna vil ofte oppleve innholdet i filmene som virkelighet, framholder Young overfor London-avisen The Times.

Enkelte vil mene at filmene nærmest kan ses som en steinhardt realistisk skildring av forholdene ved de privatiserte britiske jernbanene, som sliter med en stygg ulykkesstatistikk. Andre påpeker at Thomas-serien har gått i nesten 20 år, uten påviselige barneskader.

Thomas-filmene bygger på bøker av den britiske presten W. V. Awdry, som har solgt i millionopplag siden den første kom ut i 1945. Dukkefilmene om det lille blå lokomotivet har vært sendt på fjernsyn over hele verden, blant annet i Norge.

(NTB)