Psykolog: «Jeg blir for nysgjerrig og legger en finger på kjønnet hennes»

Fortsatte å ta i mot pasienter uten lisens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For to år siden slo Helsetilsynet fast at en nå 77 år gammel psykolog hadde misbrukt en suicidal kvinnelig pasient.

Tilsynet konkluderete med at psykologen var uegnet til å utøve sitt yrke på grunn av uforsvarlig virksomhet og grov mangel på faglig innsikt.

Helsetilsynet ga ham likevel bare en advarsel, og begrunner dette med at psykologen snart fylte 75 år og autorisasjonen derfor ville falle bort automatisk uansett.

- Det var bare noen dager til han kom til å miste autorisasjonen likevel, derfor ble det gjort på denne måten. Vedkommende har senere søkt om å få utstedt en ny autorisasjon, men har fått avslag på dette. Avslaget er innklaget, men også her fikk han avslag, opplyser fagsjef i Helsetilsynet Jostein Vist.

Men mannen fortsatte å ta i mot pasienter på Psykosomatisk Institutt i Oslo også etter at autorisasjonen falt bort. Kollegene ved instituttet bekrefter dette.

- Han har fortsatt pasienter. Siden han er en eldre mann har han ikke så mange. I gjennomsnitt tror jeg han tar i mot pasienter et par ganger i uken, sier Jon Haug, kontaktperson for Psykosomatisk institutt.

Spesiell terapi

Den tidligere psykologen praktiserer innenfor en retning av psykiatrien som kalles vegetoterapi eller kroppsorientert terapi.

FORTSATTE Å PRAKTISERE:  I disse lokalene på Majorstua i Oslo fortsatte psykologen å praktisere uten lisens. Foto: Arnhild Aass Kristiansen
FORTSATTE Å PRAKTISERE: I disse lokalene på Majorstua i Oslo fortsatte psykologen å praktisere uten lisens. Foto: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

I rapporten fra Helsetilsynet kommer det fram at kvinnen ble bedt om å kle av seg og utføre pusteøvelser mens terapeuten lå ved siden av. Dette var en del av behandlingen for alvorlige lidelser. I sin egen journal innrømmer terapeuten også fysiske overtramp.

«Jeg blir for nysgjerrig og legger et sekund en finger direkte på kjønnet hennes», skriver han blant annet.

Han oppgir også at han «blir som en far» for kvinnen. Som en del av behandlingen pakker henne inn i pledd, bærer henne rundt og tilbyr henne tåteflaske.

Psykologen var en av to forelesere sanksjonert av Helsetilsynet som sto på talelisten på et seminar på universitetet i Oslo i oktober. 


Les også:
Ble holdt naken på psykologens kontor i to uker

Kolleger ikke varslet

Til tross for de alvorlige forholdene som kommer fram i rapporten fra Helsetilsynet, ble ikke psykologens kolleger varslet.

- Jeg har jobbet sammen med ham siden vi startet her i 1994. Han har rykte på seg om å være en god terapeut. Jeg ante ingenting om dette, sier Jon Haug til Dagbladet.no.

Psykolog: «Jeg blir for nysgjerrig og legger en finger på kjønnet hennes»

Han vil ikke si noe om hvilke konsekvenser dette vil få for kollegaen.

- Det vet jeg ikke. Vi må ha litt tid å tenke over dette. Dessuten må jeg snakke med ham selv, sier Haug.

Syk av behandlingen

-Det ante meg at han kom til å fortsette. Slik jeg opplevde ham, var han ikke en person som rettet seg etter andres meninger, sier kvinnen som ble utsatt for terapeuten til Dagbladet.no.

Da kvinnen oppsøkte psykologen var hun relativt frisk psykisk, men ønsket noen å snakke med for å finne ut av en vanskelig livssituasjon. Etter to år, tok hun en overdose medisiner og ble innlagt på sykehus. Selv mener hun at hun ble syk av å gå til psykologen, og får langt på vei støtte for dette av helsetilsynet.

«...Deres handlemåte var av en slik karakter at den var egnet til å påføre pasienten psykiske traumer,» konstateres det.

Rop om hjelp

- For meg var overdosen mer et desperat rop om hjelp enn et forsøk på å ta livet mitt. Før jeg kom dit hadde jeg gjort mange forsøk på å komme meg vekk fra psykologen, forteller kvinnen.

Flere ganger forsøkte hun å slutte i terapien. Psykologen ringte da opp for å avtale oppfølgingstimer. Ved et besøk på psykiatrisk poliklinikk fortalte hun at hun var fortvilet over behandlingen hun fikk hos psykologen.

Det skal det imidlertid ikke ha blitt tatt hensyn til, og samme dag ble hun sendt i drosje til terapitime hos psykologen.

- Han fikk fullstendig makt over meg. Da jeg forsøkte å slutte, ringte han meg og sa at vi måtte ha avslutningssamtaler, og hver gang jeg søkte hjelp andre steder, ble jeg avvist. Først da overgrepet skjedde klarte jeg å komme meg unna. Da visste jeg at han hadde begått en forbrytelse.

Hun forlot rommet og kom aldri tilbake til terapeuten.

Kvinnen synes det er svært betenkelig at ikke kolleger og pasienter ble varslet om at han ikke hadde autorisasjon.

- Det er ingen som følger opp advarslene fra Helsetilsynet. Til syvende og sist er det bare frivillig om terapeuten vil rette seg etter dem eller ikke. Dette går ut over pasientene. Hvem vet om ikke det er flere som er blitt ødelagt av ham nå, sier hun.

- Umulig å forsvare seg mot sladder

Det er umulig å forsvare seg mot sladder. Det kreves ingen autorisasjon for å utøve «psykoterapi», skriver psykologen til Dagbladet.no i en e-post.

Gjennom kollega Bjørn Skar Ødegaard sier han at han ikke har arbeidet som psykolog.

- Han sier at han har kalt seg «psykoterapeut» overfor de menneskene som ber ham til råds, forteller han.

- Det er ikke tittelen psykolog som er vernet, men selve yrkesbegrepet, sier imidlertid Per Haugum direktør ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

Psykologer som har gått av med pensjon har lov til å bruke psykologtittelen, men de har ikke lov til å praktisere innen yrket.

- Dersom det medfører riktighet at et personell som ikke lenger har autorisasjon fortsetter sin behandling vil vi rutinemessig vurdere om dette skal politianmeldes. Slik vurdering er foreløpig ikke foretatt i denne saken, sier Jostein Vist i Helsetilsynet.

- Vi hadde nok tilbakekalt denne autorisasjonene når vi ser på det i ettertid, sier han til Dagbladet.no.