Psykolog sexdømt for tredje gang

En 73 år gammel mann er for tredje gang dømt for seksuelle overgrep mot mannlige pasienter. Allerede i 1988 ble han fradømt retten til å praktisere som psykolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av hensyn til de fornærmede gikk rettsaken for lukkede dører i Borgarting lagmanssrett, og straffen ble denne gangen tre års fengsel og 1,3 millioner kroner i erstatning og oppreisning til ofrene, melder Aftenposten.

- Saken viser i all sin gru hvilken makt en terapeut kan ha over sine klienter, sier aktor i saken, statsadvokat Bjørn Soknes, til Aftenposten. - Tiltalte ble første gang dømt i 1980 for utuktig omgang med en mannlig pasient. Han ble da fradømt retten til å praktisere som psykolog i to år, forteller Soknes.

I 1988 ble mannen dømt på ny for utuktig omgang med en mannlig pasient. Da ble han fradømt retten til å praktisere for alltid. Siden skal han likevel ha hatt et lite knippe pasienter. Tiltalte selv hevder at han ikke drev som terapeut, men som rådgiver. Retten kom imidlertid fram til at han fungerte som psykolog.

Brukte overgrep som behandling

De tre fornærmede i saken er alle i 35-45-årsalderen, og beskrives som ressurssterke. De oppsøkte psykologen med halt vanlige og forholdsvis marginale problemer, men psykologen koblet straks dette til at klientene hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep i tidligere år. - Det har senere vist seg at det ikke var riktig, sier Soknes til Aftenposten.

Psykologen gjennomførte seksuelle handlinger med klientene, angivelig som et ledd i terapien for at de skulle bli kvitt traumene sine. En av pasientene gikk til behandling hos mannen i hele ni år.

Etter en stund skjønte pasientene at de ble bedratt, og da de fikk opprettet kontakt med hverandre gikk de til politiet.

Lagmannsretten mente det forelå skjerpende omstendigheter fordi psykologen tidligere er dømt for liknende forhold. Han har allerede anket saken til Høyesterett på grunn av feil lovanvendelse, skriver Aftenposten.