Psykolog tror Veronica elsker Per

Psykologiprofessor Gisli Gudjonsson mener Veronica Orderud elsker sin mann, men sier hun viser tegn til tvangsnevrotisk forstyrrelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror hun er veldig glad i sin mann, at hun elsker ham, sa psykologiprofessor Gisli Gudjonsson da han fortalte om sitt inntrykk av Veronica Orderuds i drapssaken i dag.

Igjen og igjen slo psykologiprofessoren fast at Veronica Orderud er en svært intelligent kvinne, med gode sosiale evner, som dertil er svært samvittighetsfull og som har stort behov for å legge lokk på følelsene sine fordi hun har et stort behov for å beholde kontrollen over seg selv.

Ifølge psykologiprofessoren skriver Veronica Orderud dagbok for å bli kvitt vonde følelser, hun har nærmest støv på hjernen, og er svært redd for bakterier.

- Profilen hennes viser tegn på en tvangsnevrotisk forstyrrelse. Hun har et overdrevent behov for orden, perfeksjonisme og personlig kontroll, sa Gudjonsson.

Men han var ikke enig i at dette gjaldt forholdet til ektemannen.

- Ekteparet er likestilte, likeverdige i sitt ekteskap, sa han.

Ville ta sitt liv

Psykologiprofessoren sa at han ikke hadde funnet noen tegn på at Veronica Orderud løy da hun svarte på hans spørsmål, eller gjennomførte personlighetstestene. Tvert om, islendingen beskrev henne som troverdig, også om hennes fortelling til ham om at hun i den første delen av varetektstiden ville ta sitt eget liv.

- Hun samlet opp piller hun hadde fått med antidepressiva. Hun ville ta sitt eget liv, sa Gudjonsson. Dette ville hun «fordi hun følte at hun totalt hadde mistet kontrollen over livet sitt», ifølge psykologiprofessoren som har testet både Veronica og Per Orderud.

Til Gudjonsson har Veronica Orderud beskrevet sin barndom som svært ulykkelig. Også da hun var liten skal hun ha ønsket å ta livet av seg. Det som holdt henne tilbake den gangen var imidlertid kjærligheten til hundene i familien, ifølge samtalene med Gudjonsson.

Godt selvbilde

Men selv om hun i perioder har vært deprimert, har hun ifølge Gudjonsson et godt selvbilde. Overfor psykologiprofessoren beskrev Veronica Orderud seg selv som «snill, god, hyggelig, flink, intelligent, myk og som en som har lett for å synes synd på andre».

- Hun kunne ønske at hun ikke var så myk, at hun var hardere, og ikke hadde så lett for å gi etter for dem hun syntes synd på, sa Gudjonsson.

Bare timer før hadde rettsdramaet på Åråsen igjen nådd klimaks da Per Orderud ville sparke forsvarerne sine av kjærlighet til kona, Veronica Orderud, et ønske som retten nektet å imøtekomme.

Aller viktigst for Per Orderud var det å få fjernet Harald Stabel som har vist at han kan bli farlig for kona; han stiller kritiske spørsmål som stiller Veronica Orderud i et lys som dominerende og manipulerende.

Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland gjorde derfor alt hva han kunne for å tilbakevise at det er Veronica Orderud som er den dominerende og manipulerende av ekteparet da han fikk Gudjonsson som vitne onsdag.

- Kalte meg gal

Og ifølge psykologiprofessor Gudjonsson har Veronica Orderud ikke psykotpattrekk eller avslørt tegn som tyder på at hun er spesielt manipulerende eller ute av stand til å kontrollere sine følelser.

Men vitneprovet til Gudjonsson ble stående i en grell kontrast da en kvinne som tidligere bodde på Sørumsand forklarte om et møte med Veronica Orderud på tampen av rettsdagen onsdag.

- Veronica slo meg med en rive. Jeg ble blå helt nedover låret og på hofta, forklarte kvinnen, som også påsto at Veronica Orderud hadde kalt henne gal da hun forsøkte å gå over Orderud gård på en luftetur med hunnen sin, en engelsk springer spaniel.

Ifølge kvinnen hadde Veronica Orderuds to schæfere forsøkt å angripe hennes hund som bare var halvparten så stor.

- Hun var rett og slett hånlig. Jeg tenkte; også hun som skal bli veterinær, sa kvinnen om hvordan Veronica Orderud opptrådte under episoden.

(NTB)

TVANGSNEVROTISK: Profilen til Veronica Orderud viser tegn på tvangsnevrotisk forstyrrelse. Hun har et overdrevent behov for orden, perfeksjonisme og personlig kontroll. Det fortalte psykologiprofessor Gisli Gudjonsson som vitnet i Orderud-saken onsdag. Han har testet både Veronica og Per Orderud.