Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Peter Madsen:

Psykologekspert: Derfor har Madsen endret forklaring

At Peter Madsen endrer forklaringene sine kan skyldes at han vil opprettholde verdigheten for sin egen del, tror norsk psykologspesialist.

FÅR DOM PÅ ONSDAG: På onsdag faller, etter planen, dommen mot Peter Madsen. Men før det skal siste del av den rettspsykiatriske rapporten om ham legges fram i retten. Madsen nekter straffsskyld etter tiltalen om overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30). Foto: deadlinepress.dk
FÅR DOM PÅ ONSDAG: På onsdag faller, etter planen, dommen mot Peter Madsen. Men før det skal siste del av den rettspsykiatriske rapporten om ham legges fram i retten. Madsen nekter straffsskyld etter tiltalen om overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30). Foto: deadlinepress.dk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka avgjøres den videre skjebnen til drapstiltalte Peter Madsen (47), som står tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall.

I dag skal retten gå gjennom siste del av den rettspsykiatriske undersøkelsen av 47-åringen.

Deretter vil partene få legge fram sine prosedyrer, før det er ventet at dommen i saken, som startet den 8. mars, skal komme på onsdag.

Psykologspesialist Pål Grøndahl har selv vært i Københavns byrett og sett Madsen under rettsforhandlingene.

PSYKOLOGSPESIALIST: Pål Grøndahl.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
PSYKOLOGSPESIALIST: Pål Grøndahl. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Han var der da retten gikk gjennom det omfattende draps-, tortur- og halshoggingsmateriale som er funnet på Madsens harddisker og datamaskin.

Madsen har sagt at han så denne typen filmer fordi han identifiserte seg med den svake parten - altså offeret - og at dette igjen ga ham en emosjonell reaksjon.

- Denne typen idyllisering har jeg hørt tidligere, i samtaler med tiltalte, sier Grøndahl, som selv jobber som rettspsykolog.

- Personer som er blitt tatt med store mengder barnepornografisk materiale kan si at hensikten var å kartlegge hvor mye som finnes, eksemplifiserer han som en liknende bortforklaring som Madsens.

Vil beholde verdighet

- Det kan virke som at Peter Madsens preferanser er spesialisert i en retning av tortur og halshogging av kvinner, men han sier han solidariserer seg med kvinnene, sier Grøndahl.

- Det kommer trolig av at han ikke vil framstå som et udyr eller et monster, og derfor legger fram en forklaring som for ham framstår som aktverdig, fortsetter han.

- Er det for seg selv han vil bevare denne verdigheten?

- Det kan hende denne mannen har vansker med å se verden som oss andre, men at det er et forsøk på å opprettholde selvrespekten.

- Oppfatter du det som troverdig når han sier at han ser disse filmene fordi han identifiserer seg med den svake parten?

- Nei, det gjør jeg ikke. For meg framstår dette som en veldig konstruert forklaring på noe som i bunn og grunn er en dyrking av drap og tortur.

- Men han hadde nok aldri trodd at alt dette skulle komme ut i offentligheten, og prøver nå å finne mening i det meningsløse, sier Grøndahl.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

Karakterdrap

I den rettspsykiatriske vurderingen av Madsen, konkluderes det blant annet med at han er «pervers og svært seksuelt avvikende».

Andre konklusjoner fra Rettsmedisinsk klinikk i København om 47-åringen er:

  • Patologisk løgner, som fremstår som høyst utroverdig
  • Velbegavet, ikke psykotisk
  • Har en svært avvikende personlighet
  • Har narsissistiske trekk
  • Har psykopatiske trekk
  • Glatt, med overfladisk sjarm
  • Følelseshemmet
  • Har en alvorlig mangel på anger og skyldfølelse

- Dette er et karakterdrap, sier Grøndahl.

- Dette er en samling av alle de moralske, nedrige trekkene ved et menneske en kan tenke seg, fortsetter han.

- Kan man leve som et normalt menneske med alle disse trekkene?

- Ja, og Madsen er en begavet mann, og har skjønt at det er noe man viser resten av verden og annet man ikke viser. Men etter å ha vært i retten satt jeg igjen og lurte på hva som hadde holdt ham i sjakk, mer enn hva som hadde drevet ham.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

- En trigger

Grøndahl forteller at det kan skje noe i livet til en person som innehar alle disse trekkene på personlighetsforstyrrelser, som kan virke som en trigger som gjør at de begår alvorlig, kriminelle handlinger.

- Mener du det har vært et slikt vendepunkt hos Madsen?

- Det har framkommet at han tapte et veddeløp om å være den første dansken til å sende opp den privatbygde raketten. Det skar seg for ham, og folk rundt ham har sagt at det endret ham. De færreste liker å tape, men en person med narsissistiske trekk tar ofte et slikt nederlag tyngre enn andre.

- Hvilken betydning vil psykiaternes rapport kunne ha for Madsens framtid?

- Dersom retten finner det bevist at han står bak drap og partering, vil den erklæringen fungere som en tilleggsbelastning for straffereaksjonen. Den kan føre til at han får forvaring og ikke tidsbestemt straff.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Sier den noe om at han er farlig eller at det kan være gjentakelsesfare?

- Ja, erklæringen går langt i å signalisere at Madsen er en person som i liten grad tar hensyn til andre mennesker, og som er i stand til å begå ekstreme handlinger, uten empati eller ettertanke.

Han mener han er uskyldig

At Peter Madsen gjentatte ganger har endret sin forklaring om hva som skjedde med den svenske journalisten om bord i ubåten Nautilus den 10. - 11. august i fjor, kan for Madsen selv virke helt naturlig, mener Grøndahl.

- Han skjønner ikke at vi andre synes det er rart. For ham gjelder det å vise verden at han mener han er uskyldig.

Madsen har innrømmet overfor retten at han har endret forklaringene sine:

- Jeg har gjort det fordi jeg ikke ønsket å dele med verden på hvilken forferdelig måte Kim Wall døde. Spesielt ønsket jeg ikke å dele det med hennes pårørende, sa Madsen i retten den 8. mars.

Peter Madsen nekter seg skyldig etter tiltalen om seksuelt overgrep og overlagt drap på Kim Wall. Han sier Wall døde som følge av en ulykke i ubåten. Han har erkjent at han delte opp liket og dumpet det i havet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media