Psykologen rømte med pasient

TELEMARK (Dagbladet): Den gravide 29-åringen ble tvangsinnlagt på rusavvenning etter et vedtak i fylkesnemnda. Psykolog Unni Storeng stemte mot tvangsinnleggelse. I helga tok hun loven i egne hender og hentet den gravide kvinnen ut av institusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kjørte psykologen selv fra Oslo til stiftelsen Renåvangen i Rendalen. Hun hadde et mål med turen: Å ta med seg den gravide 29-åringen vekk derfra.

- Livet kommer foran loven. Loven sier at man skal sikre fosteret, men hva med mora? Etter mitt syn er dette nærmest å ta livet av både mor og barn. Jeg hentet henne ut fordi hun ikke kan være der. Og hun skal ikke tilbake, sier Unni Storeng.

Dagbladet møtte Storeng og den 29 år gamle kvinnen et sted i Telemark seint lørdag kveld. Etter å ha fått melding om at politiet lette etter dem, spiste de frokost på Frognerseteren før de forlot Oslo lørdag formiddag.

Da politiet kom på døra, satt de allerede i bilen på vei ut av byen, med 29-åringen bak rattet. Søndag formiddag reiste de videre, etter en telefon fra sosialkontoret.

- Jeg kommer til å holde på henne helt til vedtaket er omgjort, sier Unni Storeng.

Spesialist

Psykologen har lang erfaring fra arbeid med stoffmisbrukere. Hun startet opp den første avdelingen i landet for gravide stoffmisbrukere på Statens klinikk for narkomane på Hov i Land i 1982. Unni Storeng mener den terapeutiske stiftelsen Renåvangen ikke kan gi kvinnen det tilbudet hun trenger. De hadde tidligere et tilbud til gravide stoffmisbrukere, men dette er nedlagt. I dag er det bare enslige stoffmisbrukere der, de fleste menn.

- Den gravide trenger kjærlighet og omsorg. Nå må hun være i et miljø der de fleste samtalene dreier seg om stoff. Hun må skure og vaske fra tidlig om morgenen, og får ingen spesialbehandling selv om hun er gravid. Hun er fratatt all verdighet som kvinne, sier Unni Storeng.

Storeng mener hun ikke er blitt for følelsesmessig engasjert i saken.

- Det er jeg ikke redd for. Jeg kjente ikke kvinnen før fylkesnemndas behandling. Jeg har den beste kompetanse på området, og jeg mener at institusjonen ikke er faglig og materielt egnet for gravide stoffmisbrukere. Jeg ser på systemet på Renåvangen som kvinneundertrykkende, det er en oppbevaring der det ikke er fokus på den gravide kvinnens person og situasjon, sier Storeng.

Befalsutdanning

29-åringen begynte å teste narkotika i 13-års alderen. Hun var ei skoleflink, ressurssterk jente som gjorde det bra i flere idretter.

- Etter hvert ble stoffmisbruket et problem, sier kvinnen.

Hun ble avhengig. Likevel søkte hun seg inn på befalsskolen, for å vise omverdenen at hun kunne greie det. Hun kom inn, og i to år holdt hun seg unna stoff. Hun fullførte befalsskolen som sjuende beste av 150.

- Jeg jobbet ei stund som befal, men ble lei av byråkratiet. Da bestemte jeg meg for å ruse meg igjen.

Til tross for rusproblemene begynte hun på universitetsstudier. Etter hvert tok rusen overhånd på ny. På slutten ble dosene stadig større.

La seg inn

Så ble hun gravid. Og livredd. 29-åringen la seg frivillig inn på akutten på Ullevål sykehus, men etter 17 dager greide hun ikke mer og dro til byen.

Etter ei uke ble hun plukket opp av politiet, og satt på glattcelle i påvente av en avgjørelse. Etter et midlertidig straksvedtak ble hun tvangsinnlagt på Renåvangen. Det er to måneder siden.

7. juni fattet fylkesnemnda i Oslo og Akershus vedtak om tvangsinnleggelse etter paragraf 6-2 a i lov om sosiale tjenester, som omhandler tvangsbehandling av gravide rusmiddelmisbrukere. Psykolog Unni Storeng stemte mot. I sin dissens skriver hun: «Å vente et barn er for en kvinne en spesiell periode der en forbereder seg på et nytt liv for seg selv og barnet. Det fysiske og psykiske er like viktig, og er avhengig av miljø, kultur og trivsel. Et spesialtilbud som ivaretar den gravides behov, må være en betingelse for å kunne holde et menneske på tvang mot dets vilje.»

Psykologen er fullt klar over at det hun har gjort strider mot loven.

- Jeg går om så i fengsel på denne saken. Så viktig er den. Alle har et krav på å bli sett og forstått som menneske, ikke bare som «stoffmisbrukere». Jeg kan ikke se på at et menneske holder på å omkomme i et system som ikke fungerer, sier Storeng.

Må søke

På Renåvangen blir 29-åringen vekt klokka 06.45 om morgenen, og har på lik linje med alle andre beboerne oppgaver til klokka 21.30 på kvelden.

- Jeg føler at graviditeten blir brukt mot meg. Jeg har gjort det jeg skal bare for å holde tankene unna, sier hun.

Hun må søke om tillatelse for å få lov til å male og skrive. Søknaden tar minst 14 dager å behandle.

- Tar du fra et menneske den kreative utfoldelsen, tar du fra dem selve livsnerven, sier Storeng.

Rusfri

- Jeg vet at jeg klarer å holde meg rusfri når jeg har et liv i magen. Alt jeg vil er å ha det ålreit, høre musikk når jeg vil, male når jeg vil. Dette skulle vært den lykkeligste tida i mitt liv. Jeg har en drøm om å oppleve den optimale lykken, men det er ikke mulig på Renåvangen. Der legges det lokk over den. Jeg vil hjem. Der vet jeg at jeg vil holde meg nykter. Samtidig vil jeg dele graviditeten med familien min, ikke med ti beboere og staben på Renåvangen, sier kvinnen.

Hun er klar over at hun vil trenge oppfølging både under svangerskapet og etterpå, noe hun også sa da saken var oppe i fylkesnemnda.

- For meg er det kjempeviktig å ha et støtteapparat rundt meg, og jeg vil avlegge urinprøver underveis. Jeg vet at jeg også vil trenge oppfølging når barnet er født. Da er det ekstra lett å sprekke, sier hun.

Selv om tanker og følelser fortsatt er kaos, gleder kvinnen seg til å bli mamma.

- Jeg gleder meg, selv om det er vanskelig å se det for seg. Jeg greier jo knapt å ta vare på meg selv. Men graviditeten har gitt meg mye, jeg er blitt roligere, har fått mer selvinnsikt. Jeg har vært 22 år mentalt i mange år, nå er jeg 29 og skal ha barn. Jeg lurer på hvor alle åra ble av, sier hun.

PÅ RØMMEN: - Jeg holder på henne til avgjørelsen er omgjort, sier psykolog Unni Storeng. I helga hentet hun en gravid kvinnelige rusmisbruker ut fra institusjonen der hun er tvangsinnlagt. Nå har de to kvinnene gått i dekning.