Birgitte Tengs-saken:

Psykologen trodde han skulle drepe

Psykiatere slo fast at drapstiltalte Johny Vassbakk fortrengte og fornektet sine handlinger. Da han angrep psykologen, var hun sikker på at hennes siste time var kommet.

TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Han nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Venninner, bekjente og tidligere fornærmede av drapstiltalte Johny Vassbakk inntok rettssal 14 i Haugesund torsdag. Der fortalte de alle om sine erfaringer med mannen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Et drap han nekter for å ha begått.

Forklaringene fra vitnene strakk seg hovedsaklig tilbake til årene før drapet skjedde. Seksuelle tilnærmelser og vold sto sentralt.

En av kvinnene fortalte om da hun ble overfalt på vei hjem fra jobb, og angrepet med ei sykkelpumpe.

- Det var som om han var i en transe og plutselig kom til seg selv. Han våknet til og sa unnskyld, sa vitnet.

Fornekter og fortrenger

Beskrivelsen samsvarer godt med det statsadvokat Thale Thomseth leste opp fra Vassbakks journaler i forbindelse med kontakt med psykiatrien på slutten av 80-tallet. Der kommer det fram at drapstiltalte i perioden selv hadde utfordringer knyttet til seksuelle avvik og drift. Ordet transe brukes også i journalen.

- Han er utagerende etterfulgt av dyp skyldfølelse. Pasienten beskriver dette som at han plutselig kommer til seg selv. I utstrakt grad fortrenger han disse hendelsene. Han benekter handlingene helt til han presses opp i et hjørne. Han går da over fra fornektelse til full tilståelse, uten noen form for anger, leste Thomseth fra journalen, og fortsatte:

- Han føler seg fremmed overfor handlingene, at det ikke er ham og at han uten problemer vil kunne unngå slike handlinger hvis han fikk begynne på et annet sted. Det er omverden som er problemet, ikke handlingene omverden reagerer på.

BEFARING: 23. november fulgte retten den ruta Birgitte Tengs tok for 27 år siden, det ble gjort en befaring på åstedet. Video: Ole Berg-Rusten / NTB. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Også Vassbakks tidligere psykolog, Jorunn B. Øpsen, vitnet torsdag. Hun fortalte detaljert om da tiltalte oppsøkte henne hjemme i 1990. Et besøk som utviklet seg til et overfall.

- Jeg skjønte etter hvert at det handlet om at han ville ha seksuell kontakt. Da avviste jeg ham og ba ham gå, sa psykologen i retten.

- Fikk ikke kontakt

Hun hadde nesten fått Vassbakk, som på tidspunktet var omkring 20 år, ut døra da han ba om et glass vann. Han skulle så på toalettet, men ble lenge borte.

Til slutt fant Øpsen ham på soverommet sitt, hvor han sto avkledd og onanerte.

- Jeg lukket døra, og begynte å gå mot utgangen. Han kom raskt etter meg. Før jeg klarte å reagere, kjente jeg ei snor rundt halsen. Jeg fikk ikke kontakt med ham, han var helt stiv i blikket. Jeg husker at jeg tenkte nå er min siste time kommet, fortalte psykologen fra vitneboksen.

- Hadde drept meg

Ifølge Øpsen våknet hun på gulvet etter å ha besvimt. Da hadde snora røket, og hun hørte trinnene fra Vassbakk som var på vei ut. Hun kontaktet etterpå politiet om hendelsen.

- Hadde ikke tauet røket, så hadde han drept meg. Men jeg tror ikke han kom for å drepe meg. Han var så veldig sterk, og det forbauset meg. Han var ikke stor, sier Øpsen om hendelsen.

Statsadvokat Thomseth fulgte blant annet opp med spørsmål om hvordan Vassbakk i ettertid oppførte seg. Han skal blant annet ha bedt psykologen om unnskyldning. Hendelsen var likevel nok til at Øpsen selv kontaktet politiet i 1995, da hun leste om drapet på Birgitte Tengs.

- Han var rett og slett ikke kontaktbar da det skjedde. Jeg tror ikke han hadde noe ønske om å skade meg, men det kom helt ut av kontroll. Derfor tenkte jeg han var i stand til å gjøre en slik handling, og derfor tipset jeg politiet fire dager etter drapet på Tengs, sa Øpsen.

MODUSKANDIDAT: Bistandsadvokat til Tengs' familie Erik Lea og statsadvokat Thale Thomseth om den tiltaltes forklaring onsdag 9. november. Reporter: Ralf Lofstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Flere år før drapet

Statsadvokat Thomseth sier til Dagbladet at også de rettsoppnevnte sakkyndige vil belyse Vassbakks historikk med psykiatrien i sin gjennomgang neste uke. Hun ønsker derfor ikke å kommentere denne nå.

- Hvilke vurderinger vi har gjort av tiltaltes personlighet vil vi muligens komme tilbake til i vår prosedyre, sier Thomseth.

Vassbakks forsvarere, advokatene Stian Bråstein og Stian Kristensen, sier til Dagbladet at det er lenge mellom den siste voldshendelsen og drapet på Tengs. De påpeker at flere av kvinnene som har vitnet om kontakt med tiltalte på starten av 90-tallet, ikke forteller om en voldelig person.

- Han har kontakt med mange i den perioden, og blir også avvist av flere, uten at det medførte noen form for voldelig adferd, sier forsvarerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer