<strong>PROBLEMER:</strong> Psykologen som observerte Anders Behring Breivik da han var fire år gammel, konkluderte med at gutten sto i fare for alvorlig skjevutvikling. Hovedproblemet var forholdet mellom han og moren. Foto: Privat
PROBLEMER: Psykologen som observerte Anders Behring Breivik da han var fire år gammel, konkluderte med at gutten sto i fare for alvorlig skjevutvikling. Hovedproblemet var forholdet mellom han og moren. Foto: Privat Vis mer

Psykologens bekymring: forholdet til mor

Breivik beskriver barndommen som «helt perfekt». Forsvarer Lippestad har forberedt ham på at den kan bli framstilt annerledes i de rettssakkyndiges rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Anders Behring Breivik var fire år gammel, tok moren hans kontakt med barnevernet fordi hun trengte avlastning i helgene. Barnevernet skal deretter ha bedt en psykolog om en vurdering.

Psykologen kom og observerte den lille familien over lengre tid. Han anbefalte omsorgsovertakelse, for han så ikke bare et behov. Han så også et problem.

Psykologen konkluderte med at gutten var i fare alvorlig skeivutvikling. Etter det Dagbladet erfarer var bekymringen rettet mot forholdet mellom mor og sønn, og ikke ytre forhold eller andre forhold i hjemmet.

- Misfornøyd uansett Tirsdag legger rettssykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby fram sin 230 siders lange rapport om Breiviks psyke. De har hatt 13 lengre samtaler med terrorsiktede. De har også hatt samtaler med hans mor.

Selv om Breivik har samarbeidet greit med psykiaterne, tror hans forsvarer Geir Lippestad at han vil reagere på innholdet i rapporten.

- Uansett om han blir definert som tilregnelig eller ikke, vil han nok være misfornøyd med mye av det som kommer fram der. Han sier selv at han har hatt en god barndom og oppvekst, og et godt liv. Det kan bli framstilt annerledes i rapporten og det har jeg forberedt ham på, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

<strong>-VIL REAGERE:</strong> Forsvarer Geir Lippestad tror Breivik vil bli misfornøyd med deler av innholdet i de rettssakkyndiges rapport, uavhengig av om han blir erklært tilregnelig eller ikke. Foto: Jacques Hvistendahl
-VIL REAGERE: Forsvarer Geir Lippestad tror Breivik vil bli misfornøyd med deler av innholdet i de rettssakkyndiges rapport, uavhengig av om han blir erklært tilregnelig eller ikke. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Advokaten til Breiviks mor Ragnhild Torgersen ønsker ikke å kommentere dette.

Kan bli gjort kjent Rapporten som rettspsykiaterne har skrevet om Anders Behring Breivik er i utgangspunktet taushetsbelagt, men ifølge statsadvokaten kan noen av vurderingene bak konklusjonen bli gjort kjent.

- Det er for å forklare konklusjonen at det kan bli aktuelt å fortelle fra rettspsykiaternes vurderinger, forklarer statsadvokat Svein Holden overfor NRK.

Konklusjonen som presenteres på en pressekonferanse klokka 13.00 på tirsdag, kan avgjøre hvorvidt Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke, altså om han kan idømmes fengselsstraff eller tvunget psykisk helsevern på en institusjon.

Frykter karakterdrap Breivik har uttalt at det han frykter mest ved rapporten er å bli kjent utilregnelig. 

- Han frykter mest av alt et karakterdrap, som han kaller det. Han mener absolutt at han er tilregnelig, men at han er i denne krigen han snakker om, sier hans forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.  

Synne Sørheim og Torgeir Husby har ønsket å foreta en MR-undersøkelse av Breiviks hjerne. Det har han nektet å være med på.

<strong>LEVERER RAPPORT:</strong> Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby legger fram rapporten om Breivik på tirsdag. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
LEVERER RAPPORT: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby legger fram rapporten om Breivik på tirsdag. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer

I avhør har Breivik forklart seg detaljert om store deler av livet, men lite fra barndommen. Etter det Dagbladet er kjent med har han ikke sagt noe om årene før han fylte 14 år. Han beskriver de bare som «helt perfekte».

Likevel ønsket han ikke å frita barnevernet fra taushetsplikten. Han ville heller ikke at politiet skulle innhente informasjon om ham fra skolen.

Bekymringsmelding Mye tyder altså på at oppveksten ikke var like rosenrød som Breivik beskriver den.

- Siktede har hatt en oppvekst som, sagt forsiktig, ikke har vært noen A4-oppvekst og som det er vi må få videre etterforskning rundt, har Lippestad tidligere sagt til TV2.

Foreldrene hans skilte lag allerede da han var ett år. Faren flyttet til utlandet, og moren fikk eneansvaret for Breivik og hans to år eldre søster. De bodde på Skøyen på Oslos vestkant, med dårlig økonomi.

Også da Breivik var 15 år gammel ble barnevernet koblet inn. Dette skjedde etter at han forsøkte å rømme til København.

-FORANDRET SEG: Ifølge barndomsvenner forandret Anders Behring Breivik seg på slutten av barneskolen- Foto: Privat
-FORANDRET SEG: Ifølge barndomsvenner forandret Anders Behring Breivik seg på slutten av barneskolen- Foto: Privat Vis mer

- Det var en bekymringsmelding da han var 15, på omtrent samme tid som han var i kontakt med politiet for noen mindre alvorlige ting. Han var på en lengre reise alene som 15-åring til København. Han ble stoppet på toget, og det ble tatt kontakt med politi og barnevern. Det ble ikke konkludert og saken ble ikke tatt videre, sier advokat Geir Lippestad, Breiviks forsvarer, til Dagbladet.

Forandret seg Flere av barndomskameratene til Breivik forteller at han forandret seg i løpet av barndommen.

- Mot slutten av sjette klasse merket jeg at han begynte å falle litt utenfor. Han begynte å bli litt mobbet, men det skjedde aldri i nærheten av meg. Jeg mobbet ham heller aldri, sier barndomskompisen.    

Han beskriver en ung gutt som jobbet hardt og gjorde mye bøll for å få innpass på ungdomsskolen. Han ble en del av taggermiljøetl. Mot slutten av ungdomsåra skal han ha blitt tatt for å tyste på taggerne, og ble utstøtt av miljøet. Omtrent samtidig ble han banket opp av en medelev.

Ifølge barndomskompisen ble Breivik litt outsider på videregående, og han mener han slet med en mindreverdighetsfølelse.

- Strebet etter godkjennelse En annen barndomsvenn beskriver en gutt på søken.    

- Han har alltid vært en underdog, han prøvde og prøvde, men passet aldri helt inn. Jeg tror det plaget ham. Jeg tror han alltid strebet etter å få godkjennelse, sier vennen til Dagbladet.

<strong>FORSØKTE Å RØMME:</strong> Da Breivik var 15 år gammel forsøkte han å rømme til København. Etter dette ble barnevernet koblet inn. Foto: Privat
FORSØKTE Å RØMME: Da Breivik var 15 år gammel forsøkte han å rømme til København. Etter dette ble barnevernet koblet inn. Foto: Privat Vis mer

Breivik har sagt at han skjønner hvorfor han fordømmes nå, men hevder at samfunnet vil forstå ham om 50-60 år.  

- Han mener han har forstått en sannhet som andre ikke har sett ennå, sier hans forsvarer Geir Lippestad.   
  Viser ikke følelser Breivik har i de fire månedene han har vært i politiets varetekt ikke gitt uttrykk for følelser overfor de som har vært i kontakt med ham. I avhør har han aldri ledd, aldri grått og aldri gitt uttrykk for anger.  

- Han har vært rolig og fattet hele tiden, selv i krevende situasjoner som avhørene 23. juli og avhøret på Utøya, sier Lippestad.   

Etter nærmere 150 timer i avhør har politiet nesten ikke sett en eneste følelse uttrykt av Breivik.

- Jeg har til gode å se ham le eller gråte, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

<strong>FORBEREDT PÅ RAPPORTEN:</strong> Anders Behring Breivik er ifølge sin forsvarer Geir Lippestad forberedt på at den rettssakkyndige rapporten som legges fram på tirsdag vil inneholde detaljer fra barndommen hans. Foto: Politiet
FORBEREDT PÅ RAPPORTEN: Anders Behring Breivik er ifølge sin forsvarer Geir Lippestad forberedt på at den rettssakkyndige rapporten som legges fram på tirsdag vil inneholde detaljer fra barndommen hans. Foto: Politiet Vis mer

FAKTA

• Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim er oppnevnt som sakkyndige for å vurdere om terrorsiktede Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig.

• Rapporten skulle egentlig vært ferdig 15. oktober, men ble utsatt på grunn av tidsnød. Rapporten overleveres Oslo tingrett tirsdag 29. november.

• Påtalemyndigheten vil på en pressekonferanse samme dag fortelle om siktede ble funnet strafferettslig tilregnelig eller ikke. Andre opplysninger fra rapporten vil ikke bli lagt fram før under rettssaken neste år.

• Torgeir Husby er avdelingsoverlege ved Diakonhjemmet sykehus. Synne Sørheim er spesialist i psykiatri.

• Oslo tingrett måtte i september ta stilling til om Husby var inhabil, fordi han har faglig ansvar for dem som behandler siktedes mor på Diakonhjemmet. Retten kom til at han var habil fordi han ikke har vært i direkte kontakt med moren.

• Breivik nektet i starten å snakke med norske leger, og skal ha uttalte ønsker om å bli vurdert av japanske leger. Den siktede gikk etter hvert likevel med på å bli vurdert av de to norske sakkyndige.

• Sørheim og Husby har gjennomført i alt 13 samtaler med Breivik.

• De sakkyndige ønsket å få gjennomført en MR-undersøkelse som kunne avdekket eventuelle skader og svulster i hjernen til Breivik, men Breivik nektet å gjennomføre en slik undersøkelse.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer