- Psykologer bør trene politisjåfører

KRISTIANSAND (Dagbladet): Tidligere UP-sjef Leif N. Olsen vil trekke psykologer og pedagoger ytterligere inn i opplæringen når politisjåfører skal trene forfølgelseskjøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukers alvorlige ulykker under politijakter har aktualisert opplæringen av politisjåførene. Seinest tirsdag kveld ble åtte personer skadd under en dramatisk politijakt på E39 i Søgne.

Vanskelig oppgave

- Å forfølge en bil er opplagt den vanskeligste oppgaven en tjenestemann kan få ute i trafikken, sier Leif N. Olsen.

- I en forfølgelsessituasjon er politisjåføren svært stresset fordi han ikke har kontroll over situasjonen. Opplæringen bør fokusere på å vurdere risikoen ved fortsatt kjøring eller et avbrudd, sier Olsen, som nå er administrerende direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

- Er det flaut å slippe en rømling?

- Alle politifolk vil gjøre en best mulig jobb, og rent psykologisk betyr dette noe. Man må derfor få en motvekt gjennom opplæring og ikke minst erfaring. På den annen side vil det være uhensiktsmessig å få et forbud på politiforfølgelse. Det er jo ingen som klandrer deg om du gir opp en forfølgelse, hevder Olsen.

Etter den alvorlige ulykken i Søgne har Sefo gjennomført en rekke vitneavhør av de impliserte politifolkene. Politijakten endte i forferdelse da fluktbilen i høy hastighet braste inn i tre personbiler som hadde stoppet ved politiets sperrepost.

Sefo-leder Yngve Svendsen vil foreløpig gi svært få opplysninger om resultatene av etterforskningen så langt.

Ulykkelig sjåfør

Den 30 år gamle mannen som nektet å stoppe for politiet, var blant de første som ble avhørt i går. Mannen skal være dypt ulykkelig over konsekvensene handlingene hans fikk.

Politiet valgte å holde 30-åringen i arresten, og vil i dag avgjøre om han skal løslates eller framstilles i forhørs-retten med begjæring om varetektsfengsling.

Tilstanden for de to hardest skadde skal ikke være livstruende.